Ние  си го наричаме “ Спящият лъв”. “Спи” си на пътя Гоце Делчев - Банско, вижда се когато се движите в посока Банско, малко след Господинци. Това ако беше някъде, щеше да е топ атракция.

Природната забележителност Купена – вкамененият бог Перун

Ние  си го наричаме “ Спящият лъв”. “Спи” си на пътя Гоце Делчев – Банско, вижда се когато се движите в посока Банско, малко след Господинци. Това ако беше някъде, щеше да е топ атракция. Не знаем какво имаме и не умеем да го използваме. „Спящият лъв“,  до крайпътния хан „Двете лъвчета“  се оказа защитена местност – природна забележителност с площ 13,1 хектара.

Природна забележителност Купена – Момина клисура В южната част на пролома Момина клисура, на около километър на юг от разклона за село Буково, река Места образува неголямо долинно разширение, което е дълго малко над 2 километра, а широчината му достига 550 метра. Формата му, поради особеностите на релефа, наподобява дъга, обърната на запад с изпъкналата си част. В това място от североизток и изток към коритото на реката се спуска рид – крайна издънка на Дъбрашкия дял на Родопите, който разделя дълбоко врязаните в планинската гръд долове Буковско дере – от северозапад, и Коловица – от югоизток. Поради невъзможността да го преодолее, Места го заобикаля от запад, образувайки малко поле, което носи името Буковска лъка и попада в землището на село Буково.

В неговия северен край, на метри от шосето, свързващо Гоцеделчевската и Разложката котловини (републикански път II-19), до крайпътния хан „Двете лъвчета“, в самото речно легло, се издига огромна скала, която местното население нарича Купена. Тя е останка от някогашна скална преграда, изградена от гранит и конгломерати, която Места прорязва, пробивайки си път през тясната клисура. Със заповед № 1187 от 19.04.1976 година на Министерството на горите и опазване на природната среда, обнародвана в Държавен вестник (брой 44 от 1976 година), районът около нея е обявен за защитена местност – природна забележителност с площ 13,1 хектара. Интересната форма на скалата предизвиква най-различни асоциации в човешкото въображение. Едни я оприличават на гигантска обувка, други на мечка, трети виждат в нея човешки силует. От няколко години се заговори, че мястото е и силна енергийна точка.

До недалечното минало Купена се свързва и с култа към бог Перун. Вярва се, че скалата е самото божество, затънало някога до раменете в речните пясъци. Най-старото (записано през 1921 година) предание, свързано със скалата и Перуновия култ, открих в статия от 1966 година, с автор родения в град Банско Константин Хаджирадонов – един от известените планинари и етнографи на Родопите. По това предание, бог Перун е украсил скалата с петте си знакови символа – звезда, кръст, мълния, кръг и полумесец. Тези символи са били издълбани в скалата и символизират силите на природата и космоса, които Перун контролира.

Според друго предание, купената скала е била мястото, където богинята Devana е водила своите танци. Devana е богиня на войната, лова и плодородието и е част от славянската митология

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search