А ето и някои извадки от наредби за отглеждане на екзотични животни, които видимо Светослав Илчовски не е спазил. По данни, той нито е регистрирал животните, нито ги е маркирал.

Казусът със зоокътът в Дъбница идентичен с този на Светослав Илчовски! Дейността им била напълно незаконна! Какво предвижда законът?

Замразени животни във фризера, частни зоокътчета… Законно ли е? Както Топ Преса първа и единствено съобщи, вчера течеше  акция по изземване на животните от зоокъта на село Дъбница, които са собственост на кмета на селото, Мустафа Мейзин! Той самият нееднократно е признавал, че зоокътът му е незаконен и прави всичко възможно да го узакони. За тези които не вярват вижте тук! 

Но това не е единственият случай в страната. Напомняме, че през септември 23 живи и препарирани животни  иззе полицията от имоти на бизнесмена Светослав Илчовски в област Плевен.  В частния зоопарк е имало 6 розови фламинги и 2 розови пеликана, които се отглеждали, както и 2 замразени черни щъркела плюс 7 препарирани животни – балканска дива коза; гарван, кожа с глава на кафява мечка, розово фламинго, препарирана цяла кафява мечка и сив коронован жерав, както и още 6 птици, които обаче останали в имотите, поради липса на специализиран превоз.

Акцията се случва на  11 септември и е била съвместна на полицията и прокуратурата в Плевен. Претърсени са 4 имота на Илчовски. Те били в землището на Койнаре, община Червен бряг. Освен стопански двор, имало множество силози, халета, административни сгради, паркинги, изкуствено езеро, беседки, укрития за животни и къщички.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор при ОП-Плевен всички иззети живи животни са предадени за транспорт и съхранение в Зоологическа градина – София, определена за спасителен център съгласно заповед на Министъра на околната среда и водите. В имотите имало още 6 пернати живи животни. Известният земеделски бос Илчовски, разбира се не е арестуван. Самият Илчовски коментирал, че неколкократно е подавал документи за регистрация на този частен зоопарк, но такава му е била отказана. „Направил съм си частен зоокът, но не искаха да ме регистрират. Многократно съм си подавал документите!“, заявил той пред свидетели.  Зърненият бос твърдял, че пернатите пеликани и фламинги не са от дивата природа, а са отгледани в контролирана среда и има всички документи, фактури и сертификати. Ако е така обаче, се повдига въпроса, защо не са регистрирани и маркирани, както и как Илчовски се е сдобил със защитени видове, които били препарирани?!

Кои видове животни могат да бъдат отглеждани като домашни любимци?

Определението на закона гласи: „животни-компаньони“ са животни, които се отглеждат в домакинството или от интерес към животното, доколкото става въпрос за домашни животни или опитомени животни от разред месоядни, гризачи, зайцеподобни, папагалови, чинкови, гълъбови и животни от клас Риби.

В общи линии тук се включват животните, които традиционната представа свързва с израза „домашен любимец“ – котки, кучета, хамстери, аквариумни рибки, папагали, канарчета и др. подобни.

За екзотични животни, позволени за отглеждане в страната, законодателството предвижда задължителна регистрация. Тя се извършва в съответните регионални инспекции по околна среда и води. В зависимост от вида на животното, регистрацията може да бъде по Закона за биологичното разнообразие, ако видът попада в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), или по Закона за защита на животните – ако видовете са диви, но не попадат в приложенията на CITES.

А ето и някои извадки от наредби за отглеждане на екзотични животни, които видимо Светослав Илчовски не е спазил. По данни, той нито е регистрирал животните, нито ги е маркирал.

 Наредба № 3 от 31.10.2008 г. за маркирането и етикетирането на екземпляри от видовете съгласно Регламент 338/97 за опазване на видовете от дива фауна и флора чрез регулиране на търговията с тях

Чл. 3.
(1) За всеки екземпляр, който трябва да бъде маркиран, съответният компетентен орган по чл. 2, ал. 2, 3 и 4 предоставя идентификационен номер съгласно приложение № 1. Идентификационният номер е уникален и не може да бъде използван в друг случай.
(2) Органите по чл. 2, ал. 2 създават и поддържат информационна база данни за идентификационните номера, използвани от съответните собственици за маркиране на притежаваните от тях екземпляри.
(3) За попълване на базата данни по ал. 2 в 20- дневен срок от предоставянето на идентификационни номера по ал. 1, получаване на уведомлението по чл. 4, ал. 4 и 5 и служебната бележка по чл. 11, ал. 2 органите по чл. 2, ал. 3 и 4 изпращат в МОСВ и съответната РИОСВ информация за идентификационните номера, вида на екземплярите, имената и адреса на собствениците.
(4) Маркировката на екземплярите се вписва в регистрационните карти по чл. 91, ал. 2, т. 1 ЗБР.
(5) В случаите на ползване на снимка за индентификация тя се номерира и се прилага към регистрационната карта по ал. 3, като номерът на снимката се записва в картата.

Чл. 4.
(1) Собствениците подават писмено заявление по приложение № 2 до съответния компетентен орган по чл. 2, ал. 1 за предоставяне на уникални номера, които да бъдат изобразени на маркировките.
(2) В 10- дневен срок от получаването на заявлението по ал. 1 компетентният орган уведомява заявителя за номерата, които трябва да бъдат използвани за маркиране на притежаваните от него екземпляри.
(3) При маркиране на живи и препарирани животни в 15-дневен срок собственикът изпраща попълнено уведомление по приложение № 3 до съответния орган по местоживеене по чл. 2, ал. 2, 3 и 4.
(4) При настъпване на смърт на животно, маркирано съобразно тази наредба, с изключение на случаите на екземпляри от местни животински видове, когато те са пуснати в природата, собственикът писмено уведомява компетентния орган по чл. 2, ал. 2, 3 и 4 и му предава използваната марка.
(5) При препариране, когато марката се ползва за вече препарираното животно, собственикът само уведомява съответния компетентен орган по чл. 2, ал. 2, 3 и 4 за настъпилата промяна на състоянието на екземпляра.

Чл. 10.
(1) Внесените от друга държава екземпляри, които не притежават маркировка, се маркират до 10 дни от извършване на вноса съгласно чл. 6, ал. 1, чл. 7, ал. 1 и чл. 9.
(2) Екземплярите, които са маркирани в съответствие с изискванията по чл. 6, ал. 1, чл. 7, ал. 1 и чл. 8, ал. 1 в друга държава, която се явява страна на произход или реекспорт за тях, запазват маркировката си и се считат за маркирани в съответствие с тази наредба.

Закон за биологичното разнообразие

Чл. 38. (1) За животинските видове от приложение № 3 се забраняват:

  1. всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;
  2. преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция;
  3. унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда;
  4. увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция;
  5. вземане на намерени мъртви екземпляри;
  6. (доп. – ДВ, бр. 94 от 2007 г.) притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри;
  7. препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

(2) Забраните по ал. 1, т. 1, 2, 6 и 7 са валидни за всички жизнени стадии от развитието на животните.

Чл. 39. (1) (Изм. – ДВ, бр. 88 от 2005 г., изм. – ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр, без умисъл е ранило или убило екземпляр от животински вид от приложение № 3, е длъжно при спазване на разпоредбата на чл. 38, ал. 1, т. 5 да уведоми за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни.

Изключения от тези забрани в Закона за защита на животните се допускат само за зоологически градини и спасителни центрове. Лицата, които отглеждат незаконно животни, се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв., съгласно Закона за защита на животните а при повторно нарушение от 2000 до 3000 лв., освен ако деянието не съставлява и  престъпление.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search