РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОП ПРЕСА!Хлябът е свещен, незаменим! Истински хляб или добре опаковано менте слагаме на масата?

Във вярванията на българина хлябът е свещен. Той е Божи дар носи щастие и здраве. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. Християните, го наричат „плътта Христова“.В  България той е символ на гостоприемство – по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед. Благодарение на него човечеството неведнъж е оцелявало!

Какво точно обаче слагаме на трапезата си в наши дни? И хлябът, и зеленчуците, и плодовете  в последните години, често се оказват пълно менте, наблъскани с какви ли не примеси. От насъщния и зарзавата дори ни дебнат опасни отрови, които се натрупват в организма, алармираха специалисти по хранене.

Дори продуктите, които консумираме когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказват полезни за нас. Освен че ни бъркат в джоба, често ни бъркат и в здравето.

Хлябът, който яде българинът, не се прави от качествено брашно, показа мащабно проучване на аграрния ни сектор на експертна група от БАН. Скандалните разкрития на специалистите доказаха, че навсякъде ни пробутват хляб, омесен само от предварително приготвени дълбоко замразени заготовки. Те включват и куп стабилизатори, разбухватели, омекотители. Както и бои, които симулират различни видове брашна, предимно от ръж. Най-скандалното е, че докато ядем хляб от хлебопекарни смески и замразени заготовки, зърнопроизводството продължава да е водещият отрасъл в земеделието. Ние произвеждаме зърно в излишък и го изнасяме в чужбина. Вече 20 години върви реформа в селското стопанство, а то става все по-неефективно. Само 7% от ябълките в магазините са български, за доматите – 22%, месото – 33%. Но чиновниците в сектора набъбнаха до 17 000.

Специалистите по хранене предупреждават още, че днешната пшеница в световен мащаб силно се отличава от тази, която хората са използвали преди около 40 години. Главната разлика е в появата на глиадина – белтък, чието въздействие върху мозъка е сходно с това на опиатите. Той активизира определени участъци на мозъка и предизвиква неконтролируем апетит. В резултат на това хората се увличат от пшеничния хляб.

Затлъстяване, газове, проблеми с червата, главоболие. Всичките тези проблеми и още, медиците приписват на най-популярния продукт – хляба. Като всичко се задълбочава, когато е некачествен, а и нездравословен според съвременните разбирания. Оказва се, че човечеството прекалява с употребата на продукти от пшенично брашно. И това го удря директно в главата – в умствената му дейност.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search