Отчайващ старт за ловците от Югозапада

Откакто имам грижата да отразявам ловните събития на територията на Благоевградска област в осемте ловни сдружения, толкова слаб старт на активния сезон на групов лов за диви свине никога не се е случвало. Събраната статистика за отстрела налага два извода. Сравнително нормална, спрямо очакванията е слуката само в сдруженията в Гоце Делчев и Сандански със съответно отстреляни 31 и 23 диви свине.

Летящ старт записа дружинката в Огняново към Гоцеделчевското сдружение със шест броя. Ловците от останалите шест сдружения имат общо 16 диви свине.

Къде са прасетата?… Това е сакралният въпрос, който си задават ловците. Шегаджиите са намерили причината: свинете имат по-добро разузнаване от „Мосад” в Израел и са взели ефективни предпазни мерки.

Да оставим настрана зевзеците и да потърсим истинските причини. От разговори и коментари на дългогодишни и опитни ловци се налагат няколко обосновани предположения за този исторически карък.

– Сухите и топли есени принуждават този вид дивеч да търси прохлада и постоянни водоизточници. Калищата, от които толкова много се нуждаят заради досадните паразити, ги няма. Естествената хранителната среда е изтощена и изцяло липсваща.

– През последните години броят на стадата от едър и дребен рогат добитък неимоверно нарасна и след летната паша високо в планината през есенните месеци те са вече в ниския пояс, в дребнодивечовите ловни полета. Това съжителство, допълнено с кучешката охрана, лишава дивеча не само от храна, но и от спокойствие. Резултатът е ясен – дивечът напуска тези райони.

– Наблюдава се и естествен последващ ефект от многобройните домашни животни. Вълчите глутници ги следват и неслучайно и те са вече в тези райони. Терорът, който те упражняват върху овцете, козите и говедата, естествено се пренася и в преследването на сърни и диви свине.

– Негативно въздействие върху дивечовото присъствие оказва и интензивния дърводобив в някои участъци на ловните полета.

– Обезлесяването на хиляди декари в резултат на трите големи пожара в планините Славянка, Малешевска и Пирин още дълго ще бъде допълнителна причина дивечът да избягва тези ловни полета.

– И все пак, основополагаща причина за слабия старт са щетите от африканската чума, чиито последици ще търпим още дълго, а възстановяването на нормалните дивечови запаси е дълъг и отговорен процес, зависещ и от отношението и поведението на ловците.

Кузман Петров

www.slrb.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search