Вагалински: Лятото беше щуро, Хераклея Синтика изригна

Зад всички находки стоят исторически разкази, които сме длъжни да възстановим

Археологът, създател и главен редактор на списанието за археология Archaeologia Bulgarica Людмил Вагалински разкрива любопитни подробности за откритата наскоро статуя на глава в Хераклея Синтика пред „Стандарт“.

– Проф. Вагалински, преди броени дни открихте статуя на глава в Хераклея Синтика. Стана ли ясно дали тя е от втората фигура, която Вашият екип намери това лято там?

– Главата е на мъж, добре моделирана, мраморна и е много запазена. Намерихме я на около 6 метра разстояние от втората скулптура, чиято глава липсваше. За нас беше изненада мястото, на което я открихме. То отново беше в Големия канал, но в неговия западен край.

От измерванията, които направихме и доколкото успяхме да направим стилов анализ, мога да споделя, че 90 процента тази глава принадлежи на втората статуя. За да станат 100% трябва да изправим статуята и това ще се случи на 3 октомври, когато ще я закараме до музея в Петрич.

– Кого изобразява втората статуя?

– Все още не знаем, тъй като тя беше положена по корем и не сме видяли предната част. Процесът не е толкова лек, особено когато не става въпрос за императори, чиито образи са популярни  и лесно разпознаваеми. Това, което знаем до момента, е, че статуята е на мъж, отново имаме божествена голота.

Гърбът е в добро състояние, няма пукнат глезен като при първата открита фигура. Но ще трябва време, за да я проучим. И двете статуи са били скрити в Големия канал по едно и също време. Това се е случило в края на 4 век след силно земетресение, което удря града и след като на жителите му е наложено да бъдат християни. Тогава езическите култове вече не са били добре приети в древен Рим.

– Статуята е поставена по очи, това какво би трябвало да означава? Има ли някаква символика?

– След като разкрихме скулптурата в това положение малко се разочаровахме, защото това значеше, че главата липсва. Ако имаше такава, те не биха я сложили по този начин. Защото липсва уважение, а те показват такова от опита, който имаме към свои статуи и видни предшественици.

Предполагам, че така им е било по-удобно, не търся дълбока символика. По-труден е въпросът, защото главата е толкова далеч. Тя беше положена на лявата страна и гледаше съм своето тяло и към входа на Клоака Максима. Трябва ни време да потърсим за евентуални аналогии.

– Вие и екипът Ви открихте и сграда с подова мозайка. Бихте ли ни разказал повече за нея?

– Много й се зарадвахме, тъй като за първи път намерихме подова мозайка на място. Сградата е масивен градеж от римския императорски период.

Ще уточним датировката след като съответните културни пластове около и вътре в сградата бъдат почистени и разпознати. На първо четене можем да кажем, че е от II-III век. В момента нашият архитект я снима с лазерен скенер, след което тази мозайка веднага ще я консервираме.

Функцията й е важна, на този етап нямаме убедителни доказателства намерени вътре в сградата, но това е нейната югозападна четвърт. Има още много да се работи по нея, догодина би трябвало да я доразкрием. Хипотезата е, че може да е светилище, защото наблизо миналата година откривахме части от скулптури и оброчна плочка на тракийски конник – мраморна, много красива.

– Какви други изненади очаквате на Хераклея Синтика?

– Очаквах да има втора статуя след като намерихме първата в канала. Тъй като този насип не е естествен, а частично натрупан от хора. Голямата изненада беше главата. Други сюрпризи не смятам че ще има, защото 26 септември е последният работен ден.

Всички градежи са консервирани, така че съм спокоен за обекта. Лятото беше щуро, Хераклея Синтика изригна и ни затрупа с интересна информация.

Зад всички тези находки стоят исторически разкази, които сме длъжни да възстановим, почтено, като я правим достояние на обществото. Без целевото финансиране на Министерски съвет и без подкрепата на община Петрич ние не бихме се справили така добре.

– Кога посетителите ще могат да видят всички открития за този сезон в музея в Петрич?

– Първата статуя вече е изложена и тя ще си остане там. Главата също сме я предали, тя обаче още не е изложена и почистена, но туристите могат да я видят в депото на музея.

Правим всичко възможно хората веднага да видят това, което сме намерили. Те много се радват и ние го правим за тях. На медийната платформа Archaeologia Bulgarica също моментално споделяме информация за новооткритите находки.

blitz.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search