Кмет на Доган с повдигнато обвинение заради Гайтански. Натиска се за депутат

През 2021 г. кмета на с. Крушари Илхан Мюстеджеб става известен със своята заплата. Управлява най-малката и най-бедна община в област Добрич, но получава по-голяма заплата от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас.

Дружеството, изпълнител на обществената поръчка, заради която Мюстеджеб е обвиняем, е „КРИСТАЛНА ВОДА“ АД. Фирмата нашумя, след ареста на Румен Гайтански – Вълка във връзка с необезпечен кредит от ББР.

На 28.06.2019 г. – след като кредитът е отпуснат – „Роудеуй Кънстракшън“ АД плаща на „Био майнинг“ АД 103,5 милиона лева на основание: „продажба на акции“. 46 милиона от тези пари Румен Гайтански получава в личната си сметка като „дивидент“ от „Био майнинг“ АД.

На практика се получава, че свързаната с Вълка фирма усвоява кредит от ББР и прехвърля тези средства на друга фирма – негова,  с формална сделка. Т.е. от нея Гайтански реализира личен приход от 46 милиона лева. Най-вероятно с тези пари е финансирането и построяването на прословутата ловна хижа.

Друг интересен факт е, че от получените от „Роудеуй Кънстракшън“ АД пари, „Био майнинг“ АД плаща на друга фирма – „Кристална вода“ АД 28,6 милиона лева на основание „заем“.

„Кристална вода“ също е свързана директно и индиректно с Гайтански по линия на лицата, които участват в нея и това е лесно да се провери.

„Кристална вода“ от своя страна е обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД и така на 31.03.2021 г. „Кристална вода“ погасява задълженията на ТЕЦ-а към банката в размер на над 26 милиона лева.

Официално собственик на ТЕЦ „Варна“ е фирма „Сигда“, в която участие имат Ахмед Доган и министърът от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов.

На 31.03.2021 г. ТЕЦ „Варна“ АД и „Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който ТЕЦ-ът се задължава да върне сумата от 26 милиона лева, които фирмата е превела на банката.

Отделно от това – седмица по-късно – на 07.04.2021 г. двете страни сключват договор за заем за 3.3 милиона лева, които „Кристална вода“ предоставя на ТЕЦ „Варна“.

На 02.07.2021 г. „Кристална вода“ прехвърля задълженията на ТЕЦ „Варна“ в размер на близо 30 милиона лева (26 млн. + 3.3 млн.) на Румен Гайтански.

Излиза, че през 2021 година „Кристална вода“ е погасила банково задължение на ТЕЦ „Варна“ и съответно ТЕЦ-ът трябва да върне парите на „Кристална вода“. Става въпрос за милиони.

На 23.09.2024 г. Илхан Мюстеджеб се кандидатира за народен представител, на 10 място в листата на земеделците от „Алианс за права и свободи“  за област Добрич.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search