Местните любители на риболова се хвалят, че в този язовир улавят най- впечатляващите щуки, като последната уловена тежала 5,6 килограма

СКАНДАЛ! Иннвеститори се „бият“ кой да вземе язовира в Абланица?

Село Абланица се намира на 22 км. югоизточно от град Гоце Делчев, в полупланинската югозападна част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Землището му се намира между долините на реките Места и левия ѝ приток Бистрица, оформящи неговата естествена граница. От историята е известно, че то е едно от най-древните селища по поречието на река Места в областта Чеч. Историко-географската област Чеч е поделена между България и Гърция и е съставена от около 60 села, населени от помаци, които ние наричаме българи мохамедани.

През 1959 г. се създава помпена станция за доставяне на вода за напояване на обработваемите площи като близо до селото е изграден и изкуствен язовир. Днес язовърет се стопанисва от от община Хаджидимово, в която администрация е входирано запотване за вземане под наем. Инвеститор чието име сега не неизвестно иска да го вземе срещу 500 лева месечен наем. намеренията на инвеститора са да развъжда рила и да развива риболовен туризъм.  На територията на язовира има изграден комплекс, който носи името.“Ханчето“, собственикът също има претенции да вземе под наем изкуствено създадения воден басейн. Според местните логично било да се даде на него защото вече до язовира има построена база, а новия инвеститор къде ще може да развие намеренията си. Бъдещето на язовира обаче е в ръцете на общината и тя ще реши. 

Местните любители на риболова се хвалят, че в този язовир улавят най- впечатляващите щуки, като последната уловена тежала 5,6 килограма така че има основание да се развие в тази посока. .

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search