СКАНДАЛНА ТЕМА! Кой следи и контролира качеството на храната в училищата? Какво ядат децата ни?

Коридор. Звънец. Суматоха. Деца. Междучасие. Пари. После пак тишина, и накрая вкъщи „Тате/мамо, не ми стигат парите за училище-предлагат ни боклуци“, кратки и откровени са малчуганите….. Познато, нали?

85,6% от децата в България закусват редовно, като най-често консумираните храни са тестени изделия (59,1%), сандвичи (55,9%) и зърнени храни (32,7%). Само 5% от децата включват зеленчуци в закуската си, което подчертава нуждата от по-балансирани и разнообразни хранителни варианти.

Това показват данните от национално представително проучване за хранителните навици на децата в България, проведено от… Проведено от един куп институции.

Резултатите показват важни ключови тенденции в хранителните навици на децата от 7 до 13 г. и на подрастващите от 13 до 18 години.

72% от родителите искат парите, които държавата предоставя за безплатни закуски в училище, да се дават за нещо друго. Причината е лошото качество на въпросната храна, която много често учениците от I до IV клас хвърлят в кошчето за боклук, защо ли? Не, не е защото са „глезльовци“ а защото дори и те самите могат да преценят, кога една храна е некачествена.

Още е едва началото на учебната година, а  заваляха сигналите за некачествена храна в училищата. Родители още продължават да се чудят защо на децата се дават закуски, които не са най-добрите за здравето им, сякаш да се „отбие номера“, че в училищата се дава „безплатна закуска“, която закуска обаче е финансирана! Въпросът е, качеството и количеството, отговарят ли на тази добавка за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас ? Май, не!

В този ред на мисли, няма как и да не зададем въпросът, КОЙ отговаря и контролира  качеството на храната в училищата?

 Масова е практиката да се отказва това, което се предлага в школата, а някои деца да си носят приготвена в кутии домашна храна. Въпреки че става въпрос за „безплатни закуски“, някои родители не са склонни на компромис.

„Необходими ли са тези закуски в този им вид, или нещо трябва да се промени? По-голям бюджет за безплатни закуски?  Друг тип програма, подпомагаща социални групи? 120 лв. на дете, които всеки родител да получи и да прецени какво да му купи за ядене?“, питат разгневени родители.

И за да се обосновем с факти, всеки който го интересува, може да прочете, НАРЕДБА  №2 ОТ 20 ЯНУАРИ 2021Г. ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ  ИЗИСКВАНИЯ  КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ, ПРЕДЛАГАНИ В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ , УЧИЛИЩНИТЕ СТОЛОВЕ И ОБЕКТИТЕ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО НА ТЕРИТОРИЯТА НА УЧИЛИЩАТА И НА ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КАКТО И КЪМ ХРАНИ , ПРЕДЛАГАНИ ПРИ ОРГАНИЗИРАНИ МЕРОПРИЯТИЯ ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В сила от  13.02.2021г. Издадена от министъра на земеделието, храните и горите Обн.ДВ.бр.8 от 29 Януари 2021г.

Например в нея, Чл. 6. (1) гласи: Предварително опакованите храни, предлагани в обекти по

чл. 1, трябва  да са в опаковка, която предпазва  храната от външно замърсяване и не променя органолептичните ѝ характеристики. Наредба, която родители от Гоце Делчев алармират, че не се спазва!

В училище-гадости за храна, а отвън – хиени..

В НАРЕДБА № 9 ОТ 16 СЕПТЕМВРИ 2011 Г. , пък много ясно и конкретно са описани, изискванията за обектите за търговия на дребно на територията на училищата, които по наши данни, на териториите на училищата в Гоце Делчев, масово са нарушени!

„Питах продавачката, какъв е произхода на закуската, вдигна ми рамене..“, казва майка на ученик.

„Баничките в павилиона сякаш са от няколко дни. Опаковани във фолио. Така е и с другите закуски. Над два лева са“, споделят родители на ученици.

„Всичко е много скъпо, а децата не го харесват. Нашата дъщеря казва, че само тараторът си заслужава, другото няма вкус“, допълва друг родител.

Няма как да им се обясни, че домашната храна е най-полезна. Не искат в училище такава. Сякаш ги е срам за пред другите.

Някой замислял ли се е, че децата ни се хранят с…боклуци?!

В училище било гадно, а отвън бизнесмените само това чакат.

Затлъстяването?

В Топ 10 сме в Европа.

И на първо място по инсулти и инфаркти във възрастовата група 30-40 години.

Сещате ли се защо?!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене