Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.

За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през 2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата реколта от четирите сортови групи, които се отглеждат в България, е уникално, за сметка на количеството, което е по-малко.

„Качеството е резултат, освен на сухото време и на добрите земеделски практики и високия професионализъм, който владеят българските тютюнопроизводителите. Анализ на резултатите от предходната година изкупната кампания от 2023 година ще бъде направен на предстоящия Консултативен съвет по тютюна. С писмо до земеделския министър настояваме той да се проведе най-късно до 18-20 октомври“, съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 и президент на двете браншови европейски организации ELTI и UNITAB.

По думите му, изкупната кампания на тютюна ще стартира във втората половина на октомври, когато се очаква метеорологичните условия да бъдат добри, така че на финалната права, тютюнопроизводителите да могат да заготвят отлично качество.

„Заради това отлично качество, тютюнопроизводителите имат абсолютния аргумент да искат максимални изкупни цени за четирите сортови групи тютюн, които се отглеждан в България. Но, работейки в пазарна икономика, срещу нас стоят търговци, с които заедно трябва да оценим адекватно тютюневите партиди, за да бъдат доволни двустранно и двете страни“, допълни председателят на НАТ-2010.

На предстоящия Консултативен съвет по тютюна ще бъдат разгледани още две важни теми – заложените в бюджета на страната 71 млн. лева за финансовата 2025 година, по интервенцията от Стратегическия план „Преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2024“, както и настояването на тютюнопроизводителите Преходната национална помощ да бъде запазена и през новата Обща селскостопанска политика 2028 – 2034г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене