Общинският съвет в Дупница даде съгласие за удължаване на погасителния срок на заем по фонд ФЛАГ

Общинският съвет в Дупница даде съгласие за удължаване на погасителния срок на заем по фонд ФЛАГ и прие предложението той да бъде със срок до 25 октомври 2030 г. Докладната с искането за разсрочване на 3 596 019 лв., взети от фонда, влиза за втори път за обсъждане на сесия. През юли предложението беше отхвърлено заради опасения от утежняване на финансовото състояние на общината.

Заемът от от 3,6 млн. лв. беше гласуван от Общинския съвет в края на 2023 г. Средствата бяха нужни за приключване на проектите за депо за отпадъци в с. Джерман, община Дупница, и ремонта на дупнишкия Младежкия дом. Сумата трябваше да бъде възстановена до 25 октомври тази година. От кметския екип обаче поискаха разсрочване за шест години.

Решението, с което се удължава срокът за погасяване на главницата по кредита, е с цел финансиране и рефинансиране на собственото участие на Община Дупница и разходи за данък добавена стойност за реализацията на проекта за проектиране и изграждане на инсталация за компостиране и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

Дебатите по точката днес продължиха почти два часа. Ръководството на общината и опозицията си отправиха взаимни обвинения.

„Има опасност да останем без улично осветление, например“, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. По думите му Общината събира по 2,6 млн. лв. приходи от такса „смет“, а разходите надвишават 3,5 милиона лева. По думите му не е ясно дали Общината ще има финансов ресурс при спечелен проект да покрие собственото си участие, ако заемът не бъде разсрочен.

Костадинов изтъкна, че решението няма алтернатива, а разсрочването не застрашава бюджета на общината. Според кмета на Дупница Първан Дангов не става въпрос за нов заем, а за пари, които са похарчени, но не по предназначение. С направените промени всеки месец ще се разплаща главница 49 995 лв., или годишното погасяване ще бъде в размер на 599 336 лв. от главницата.

Нов общински съветник положи клетва днес в началото на заседание. Даниел Бойчев от „Бъдеще за родината“ се закле на място на Светлин Зарев, който подаде оставка.

С оглед обществения интерес, в началото на сесията Емил Гущеров от ГЕРБ изиска информация по отношение размера на основните месечни трудови възнаграждения на работещите в Общината, броя на назначените в спортната зала в Дупница и заплатите им. От изказването на Дангов стана ясно, че основни заплати на кметове на кметства в общината са 1620 лв., наместниците получават по 1390 лв. Заплатите на заместник-кметовете на община Дупница са 3653 лв., а тази на кмета – 7306 лв. Средата заплата на кметския екип е в размер на 4566 лв. Специалистите от юридическия отдел в общината взимат средно 1413 лв., в сектор строителство -1415 лв. средна заплата. Средното възнаграждение за отдел „Култура“ е 1375, 1840 лв. е това за отдел „Европроекти“. Назначените в спортната зала са четирима, а размерът на възнаграждението на управителя е 1700 лв., стана ясно още на сесията.

От 30 млн. лв. възможно финансиране, обещано от държавата за община Дупница, до момента сме входирали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) проекти за 29 922 531 лв., каза по време на заседанието заместник-кметът Бойко Христов.

Съветниците приеха отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Дупница за 2023 г. по приходната и разходната част. Приходите са общо 56 430 713 лв., в това число държавни дейности 42 753 192 лв. и 13 677 521 лв. местни дейности. Разходите са общо 56 430 713 лв.

Сесията на Общинския съвет продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене