Най-често срещаното бракониерство в България се осъществява вътре в дружината по време на регламентиран лов от ловци – членове на дружината.

ПРЕСКОМЕНТАР! Бракониерството – това престъпно бедствие!

Борбата с бракониерството е една изключително тежка борба, която всички организации, които са свързани с опазването и защитата на природните и национални ресурси, водели от години. Всъщност бракониерство е незаконният отстрел, улавяне или отнемане на дивеч, риба или растения от частна собственост или от място, където подобни практики са ограничени или забранени. То е основна и екзистенциална заплаха за множество диви организми по целия свят и има важен принос за загубата на биологично разнообразие.

Обикновено то се извършва за спортна или търговска печалба, както за легалния, така и за черния пазар.

За съжаление, бракониерските набези рядко биват наказвани, липсват и сигнали срещу тях. Затова и  няма точна статистика за щетите причинени от тях.

Като основен проблем се отчита, неконтролируемото нарастване на броя на ловците, занижените изисквания за получаване на разрешително за лов, както и несъвестността на много ловци.

Най-често срещаното бракониерство в България се осъществява вътре в дружината по време на регламентиран лов от ловци – членове на дружината.

Основен начин да се решат проблемите, е подобряването на охраната и контрола при лова и риболова. До този момент в ловно-рибарските сдружения има назначени 78 ловни надзиратели (в някои ЛРС има по повече от 1 ловен надзирател). В останалата част от сдруженията тази функция се поема от специалистите по лова, но въпреки това се вижда, че равнището на опазване и контрол на дивеча е занижено. Съвестта и тя!

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене