Климатологът Матев: Иде невиждана досега зима, ще е нашенска и нова ВИДЕО

Очаква се спиране на силния вятър, падане на температурите, както и валежи от дъжд и сняг

„Вятърът, който нанесе много щети вчера се нарича „фьон“ и е характерен с това, че пулсациите внезапно могат да надхвърлят 100 км/ч. В следобедните часове в Западната част на страната ще настъпи успокояване и няма да има опасни пориви. В Източна България обаче остава опасността“, това каза климатологът Симеон Матев.

След стихване на вятъра ще започнат валежи от дъжд„, поясни той. „Не трябва да се притесняваме от прииждането на реки„, смята той.

Матев предупреди, че природата винаги може да ни изненада и че трябва да бъдем бдителни.

Температурите са по-характерни за месец април, а не за февруари„, анализира той.

Матев каза, че от следващата седмица до края на месеца има условия да очакваме по-зимно време с температури близки до нормата.

Има вероятност и за снеговалежи„, заяви климатологът той пред Nova News.

Няма да е истинска сибирска зима, а ще е нашенска, нова зима. Колко ще продължи остава да видим„, каза климатологът.

В петък през страната ще премине средиземноморски циклон, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но до края на деня отново ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца.

Издадени са и предупреждения за потенциално опасни явления.

Оранжев код за силен вятър е издаден за 2 области на страната на 20 януари, показа справка в сайта на НИМХ.

Кодът е за областите Габрово и Велико Търново. Там до обяд ще духа силен и поривист южен вятър – фьон с пориви 22-29 m/s.

От НИМХ предупреждават за проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

НИМХ
НИМХ

За областите Ловеч и Кърджали е в сила е жълт код за силен вятър и дъжд. В тези области през нощта и до обяд ще има силен и поривист южен вятър – фьон с пориви до 25 m/s. През деня значителни валежи от дъжд, които вечерта на 20.01 със застудяването ще преминат в сняг.

За 10 области в страната е валиден жълт код за дъжд – Видин, Монтана, Враца, София град и област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. в тези области ще има валежи от дъжд, които вечерта на 20.01 със застудяването в планинската част от областта ще преминат в сняг. Количества за денонощието до 35 mm.

В областите Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Шумен, Силистра, Търговище, Разград и Русе е в сила жълт код за силен вятър. Там ще духа силен юг-югозападен вятър с пориви 19-24 m/s.

Ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи. През нощта в западната половина от страната вятърът временно ще отслабне, на места и ще стихне. На изток ще продължи да духа силен и поривист южен вятър. Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. През целия ден в Източна България ще остане от юг и там температурите ще останат по-високи. На много места ще има валежи от дъжд, значителни в планинските райони и Югозападна България. Привечер с понижението на температурите на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но бързо ще спре. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°, в югозападните райони от страната – между 4° и 6°. Максималните температури ще са в широки граници – от 8° – 10° в Западна България до 18° – 20° на изток.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, дъжд с гръмотевици и максимална температура 12 градуса.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и с превалявания от дъжд. Ще бъде ветровито със силен южен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 26°. Температурата на морската вода е 9° – 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни. Под около 1000 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около 1°.

През почивните дни ще бъде предимно облачно, на места с валежи, предимно слаби. В събота в Западна България ще има и дъжд, и сняг, в Източна – дъжд; в неделя валежите ще са главно в източната половина от страната – от дъжд. Вятърът отново ще бъде южен, в Източна България в събота ще е силен, в неделя постепенно ще отслабне. Минималните температури ще са в широки граници – от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток. Максималните също ще са от 4-6° в западните райони до 14-16° в източните.

Повече вижте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:471563a2ea

Sinoptik.bg.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене