ПИРИН-ТЕКС е един от водещите производители на облекла в Европа, които също напоследък предпочитали служители от Изтока.

Защо Непал, Бангладеш и Африка спасяват местния бизнес?

В България, 60% от бизнеса  изпитва трудности заради липсата на работна ръка. Това налага внос на работници от Бангладеш, Непал и дори някои африкански страни  и то за професии, за които на запад са наети българи. Изчерпан ли е резерва от работна сила в България и защо българите са по-мотивирани да работят в чужбина, а при нас идват работници от изтока?

Така в днешната глобална икономика, наемане на работници от трети страни е станало неотменима практика за много от бизнесите. От строителството и туризма до шивашките и общите работници,
тази услуга предоставя не само разнообразие от умения и опит, но и гъвкавост на трудовия пазар, като ангажирането на работници от изтока е за период до 3 години.

В България, близо 5000 са легалните работници от Непал, Бангладеш и Африка, сочат данните. Част от тях са наети в земеделието, други в строителството и хранително-вкусовата промишленост.

По време на форум в Българската Търговско-промишлена палата, свързан с процеса за подбор и наемане на работници от чужбина, работодатели изказали за предпочитанията си. Предпочитанията били, да  се наемат работници от изтока, тъй като те имали по висока мотивация за работа и начин на живот. Мотивация, породена от  живота който са живеели, или продължават да живеят техните семейства в третите страни, за които отива и  по- голямата част от заплащането, което получават в България.

В много отношения, служителите от тези страни са по- старателни, лоялни, изпълнителни, дисциплинирани и издръжливи, посочват български фирми за тях. Качества изградени на база, трудните условия в техните страни, крайната бедност и мечтата за по- добър живот.

Като най- голям проблем относно служителите от изток, работодателите отчитали, все още сложните административни процедури  в България, легализирането и издаване на визите им.

ПИРИН-ТЕКС е един от водещите производители на облекла в Европа, които също напоследък предпочитали служители от Изтока.

Цялата тази тенденция била, не за да се измести българина, а да се попълни дефицита на работна ръка, споделят работодатели.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене