Да бъдеш управляван от несменяема власт - това усещане е познато на повече от 3,5 милиона българи, които живеят в големи градове с кметове-дълголетници.

Феодалът на Родопите! Мелемов с повече власт от Бойко Борисов в Смолян!

Да бъдеш управляван от несменяема власт – това усещане е познато на повече от 3,5 милиона българи, които живеят в големи градове с кметове-дълголетници.

В България има 44 общини с над 30 000 души население. 34 от тях (т.е. 77%) се ръководят от политици, които се оказват безалтернативни за местните гласоподаватели поне от 2015 г. насам.Наричат ги кметове феодали. И има защо. Те управляват населени места и общини десетилетия наред. Изглеждат несменяеми, абонирани за кметския пост.Кметовете многомандатници държат и ножа, и хляба в местната власт. В малките общини те са основен работодател. Освен в общинските структури, където назначенията зависят от тях, те направляват и финансовите потоци чрез обществените поръчки.Несменяем е и кметът на Смолян. От 2011 г. на кметския стол в община Смолян стои Николай Мелемов.Българската провинция отдавна е феодализирана. Години наред под сурдинка обаче се говори за луксозните коли и скъпите къщи на местните управници.През кмета минават всички обществени поръчки в общината.

 

През февруари 2023 г. гръмва скандал как кметът на Смолян Николай Мелемов иска за втори път от общинския съвет да одобри спекулативна сделка с имот за разширение на градското гробище.

Продавачът на имота Илиян Николов иска близо три пъти по-висока цена от тази, на която го е купил и да спечели близо 100 хиляди лева от препродажбата.

Земята, за която става дума, е 5 декара, и е отредена за гробищен парк, което означава, че не може да се ползва за нищо друго.

За терена Николов е платил 50.4 хил. лв. на 14 октомври 2021 г., става ясно от справка в Имотния регистър. След по-малко от месец той се опита да я препродаде на Община Смолян за 152 хиляди лева. Кметът Мелемов услужливо внася докладна записка за насроченото за 25 ноември 2021 г. заседание на общинския съвет, в която предложи Общината да плати поисканата от Илиян Николов сума. Но това предизвиква скандал още тогава.

„Той не е действителният купувач, той е посредник. С каква цел купува имота, който само за един месец поскъпва от 50 хил. лв. на 152 хил. лв.?“, пита тогава общинският съветник от местната коалиция КРОС Филип Топов.

Обръща се внимание на факта, че според разпоредбите на Закона за устройство на територията (чл. 199, ал. 2 от), предишните собственици на терена са били длъжни да предложат на Общината да купи 5-те декара за 50 хиляди лева, и ако тя откаже, тогава да имат право да я продадат на Илиян Николов.

След тези мотиви Мелемов оттегля докладната си записка.

В началото на 2023 г. кметът на Смолян внася предложението си отново, като отбелязва, че Николов е отстъпил и предлага имотът да бъде купен не за 152 хил. лв., а за 142 хир. лв. Според Мелемов цената е намалена от 30 лв. за кв. м. на 28 лв. „като израз на уважение към жителите на гр. Смолян и с цел намиране на компромис в създалата се ситуация. Въпреки че „пазарните условия са значително променени, инфлацията расте и цените на недвижимите имоти са се вдигнали сериозно“, пише още в предложението си кметът на Смолян. Според него цена от 28 лв. на кв. м. е под пазарната, позовавайки се на лицензирани оценители. Но не посочва нито кои са те, нито за кои имоти става дума.

Мелемов съобщава, че преди повече от година Община Смолян е завела иск да бъде признато правото й да изкупи този имот на цената, на която Илиян Николов го е придобил. Но делото не е стигнало доникъде. Имало трудна размяна на книжа, невъзможност да бъде призован единият ответник. Все още не е проведено заседание пред първата съдебна инстанция, пояснява Мелемов. И понеже не е ясно колко ще се продължи делото той предлага Общината да плати 142 хил. лв. за имота.

„Моля, при обсъждане на настоящата докладна да вземете предвид и факта, че гробищният парк в Беклийца е със запълнен капацитет, пише в докладната си записка смолянския кмет. Подобно е състоянието и на гробищните паркове в кв. Райково и кв. Устово и проблемът се нуждае от незабавно намиране на решение.“.

От думите на кмета излиза, че Община Смолян няма друг избор, освен да си затвори очите за една незаконна сделка и послушно да узакони фактическата спекула. Ако е така, възниква въпросът: Защо кметът Николай Мелемов не е намерил решение с отесняващите гробища на града повече от 10 години? И ще има ли очи да твърди, че е управлявал добре и в интерес на гражданите.

 

По-късно гръмва нов скандал! Как 12-години кметът и негови приближени разпродават апетитни имоти на свои хора в Смолянско, без решение на Общинския съвет. Скандалните продажби започват през втория мандат на Николай Мелемов, а през третия – вече няма спирачки и страх от закона.

 

През 2017 година, без решение на Общинския съвет, е продаден поземлен имот в центъра на Смолян. Близо 6-те дка (5888 кв.м.), под хотел „Смолян“, предназначени за обществено обслужване, са на практика „подарени“ за 246 001 лв. или за смешните 41.78 лв./кв.м. Така днес, емблематичният хотел е собственост на една от фирмите на смолянски строителен предприемач, който и без това получава голяма част от финансовия ресурс на Община Смолян. Той придобива по същия начин още 4 имота на ул. „Миньорска“ при цени от 97.03 лв./кв.м.; 113.36 лв./кв.м.; 202.56 лв./кв.м.; и 58 лв./кв.м. В добавка, през 2022 година става собственик на още един общински терен от 762 кв. м.Друга смолянска фирма пък купува в кв. Устово 22 370 кв. м. за смешните 9.68 лв./кв.м. През 2019 г. софийско акционерно дружество се облажва с имот от 305 кв. м. на бул. „България“ срещу скромните 86.69 лв./кв.м. Една от най-скандалните продажби по времето на Мелемов е продажба на 350 кв. м. от Младежкия дом в Смолян, където Общината загуби сигурен приход от „Обединена българска банка“ в размер на 4200 лв. месечно. Тази продажба е ново начало в безхаберното отношение към общинската собственост. Тя дава тласък на новата схема за търгуване на имоти през ЧСИ, всички впоследствие продадени на наши хора.

Как работи тази схема става нагледно ясно през скандалът с „Рожен експрес“, фирма в която Община Смолян притежава 26,08%. ОбС отказва да продаде имота в края на месец май 2022 г. Но волята на гражданите, представени от общинския съвет не може да спре апетитите на кметското обкръжение. Играта е ясна –  Община Смолян не плаща на фирмата по някаква причина, „Рожен експрес” запорира имота, защото общината му дължи пари, а съдия-изпълнител пуска на търг апетитния имот. Така Общинският съвет е заобиколен, а имота става собственост на избраната фирма на цена, определена от частен съдебен изпълнител. Което значи цена, много изгодна за частника, а не за гражданите. Като капак, става въпрос не за един, а за три поземлени имота, собственост на Общината. Показателно е, че имотите са актувани като общински 4 месеца преди вписването на възбраната им от частен съдебен изпълнител, което ще рече, че са актувани с очевидната цел да бъдат прехвърлени на частника. За което говори и фактът, че имотите са с променено предназначение – за фотоволтаична система.

Община Смолян неведнъж се е прочувала със скандални конкурси и нагласени обществени поръчки. За това не е случаен и фактът, че Министерството на финансите в свой анализ от 2022 г. сочи, че администрацията е в черния списък по опорочени процедури, както и за най-бързо проведена обществена поръчка. Толкова скоростна, че никой освен предварително избраното дружество да не разбере за нея, да няма време да подготви и изпрати оферта. И така да зачеркне напълно заложената в Закона за обществените поръчки норма да не се ограничава конкуренцията.

На 11 януари 2023 кметът Николай Мелемов обявява обществена поръчка за „Приготвяне и доставка на топъл обяд – кетъринг, по предварителна заявка на Община Смолян в рамките на проект „Топъл обяд в община Смолян”, финансиран с европейски средства по едноименната програма. Обявлението е публикувано след изтичане на работното време, по тъмно, когато хората са вече по домовете си – в 21.31 часа.

Срокът за подаване на оферти е скъсен максимално – до следващия ден – 12 януари. Процедурата, която е избрал Мелемов, е събиране на оферти с обява. Поканил е три еднолични дружества – „Димитър Любенов кетъринг“, „Денимо-АМ“ и „Ева 11“.

И трите компании подават офертите си за броени часове – от 12.31 до 15 ч. на следващия ден. И трите дават максималната цена за един обяд, предвидена по проекта – 3.20 лв. На 13 януари офертите вече са разгледани, а дружествата са поканени на преговори с комисията, назначена от Мелемов.

И трите не отстъпват от максималната допустима цена, а се съгласяват да скъсят срока за отстраняване на евентуални недостатъци на приготвената и доставената храна. „Ева 11“ предлага да замени евентуално некачествена храна за 90 минути, „Денимо-АМ“ – за 60 минути, а „Димитър Любенов кетъринг“ – само за 30 минути. Още същия ден комисията се събира и обявява за победител последното дружество.

Дружеството е регистрирано на 29 ноември м.г. с капитал от 500 лева. То никога не е приготвяло и доставяло храна. А собственикът и управителят му Димитър Любенов не е участвал в други дружества със сходен предмет на дейност. По тази причина той е напълно неизвестен за бранша.

По каква причина кметът се е спрял точно на това дружество, за да го покани на преговори и да му възложи доставката на топъл обяд за 200 жители на община Смолян от 1 февруари 2023 г. до 30 септември 2025, остава загадка .

 

Както преди дни Топ Преса писа, нагласена обществена поръчка от кмета на Смолян осакатява завинаги и планетариума в страната.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене