Коматински скали край Симитли вече са защитена територия

Известните Коматински скали във Влахина планина вече са защитена територия. Природната забележителност е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли и някои от тях достигат до 100 метра височина.

Предполага се, че са на 35-40 милиона години. Скалите са заобиколени от емблематични за този район растителни и животински видове. Легенди за скрито злато в недрата им водят много иманяри по тези места. Предвидени са забрани срещу увреждане на скалните образувания. Няма да се разрешава каране на ATV, палене на огън, бивакуване извън определените места, ще се въведат още ограничения.

Отхвърлено е предложението на еколога Тома Белев рестрикциите да се въведат за много по-голяма площ, над 2200 декара, и забрана за човешки дейности в цялата тази зона. Община Симитли иска да превърне Коматинските скали в център на природосъобразен туризъм с екопътеки, площадки за наблюдение на птици, велосипеден и фототуризъм.

Наблизо до тях е Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“, както и средновековна крепост. Общината вече е задвижила процедурата за рехабилитация на пътя до село Брестово, което е в подножието на скалите. Лесната достъпност ще превърне това място в централна туристическа дестинация за цяла Югозападна България. Съчетанието на природния феномен с културните дадености и кулинария са предпоставка Коматинските скали да привлекат много любители на дивата незасегната природа. /Илинден прес

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене