Община Банско организира кампания за нов живот на коледните дръвчета

Как да го запазим, за да продължим живота му и след празниците?

Ако нямате възможност да се грижите за дървото, поверете го на нас. Служителите от отдел „Озеленяване” ще го съхранят при подходящи условия до пролетта, когато ще бъде засадено.
Ако искате елхата да остане в дома ви, ето какво трябва да направите:
– докато е в закрито пространство, е необходимо да бъде в овлажнена почва на хладно място, далеч от парно и камина, за не повече от 2 седмици
– след това дървото се климатизира към по-ниски температури, за да се запази живо и подходящо за засаждане – това се прави поетапно, като през 2-3 седмици се премества в хладни и по-хладни пространства и при подходящо време се засажда на открито.

Периодът, подходящ за засаждане на „коледната елха”, е краят на месец март – началото на м.април. Община Банско ще организира акция за засаждане на елхите, която ще бъде обявена публично. На всеки участник ще бъде предоставена възможност – сам или със своето семейство, да засади дървото и да го осинови. На всяка елха ще бъде поставена табела от екоматериали с името на осиновителите.
По този начин ще дадем личен пример на нашите деца, ще ги научим как да опазват и обичат природата. Ще бъдем удовлетворени от това, че сме дали шанс за живот на едно дърво, което ще расте и ще радва хората, а общината ни ще стане още по-красива.

А ако Вашата коледна елха е отрязано дърво?

Можете да донесете своята коледна елха за последващо оползотворяване. Събраните количества ще бъдат раздробени с градинска дробилка и след това ще бъдат използвани като естествен тор /компост/, който ще бъде използван в общински площи, засадени с храсти и растения, обичащи кисела почва.
В периода от 3-ти до 20-ти януари 2023 г., в двора на общинския гараж на улица „Дунав“ № 22 е организиран пункт за събиране на живите и отрязани дървета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене