13 екипа охраняват горите край Разлог

forest-4320d2

13 контролни групи са мобилизирани за денонощна охрана на държавните горски територии и частните горски имоти с площ до 2 хектара в обхвата на „ДГС Разлог”.

За превенция и предотвратяване на нарушенията в горите със заповед на директора на ЮЗДП мобилните екипи от съседните териториални поделения са насочени към района на Разлог. Проверяват се както превозните средства, транспортиращи дървесина, така и обектите, в които се извършва стопанска дейност, поясняват от пресцентъра на ЮЗДП.

Целта е постигането на траен ефект и максимално ограничаване на незаконните дейности в горите. В периода от 9 до 22 декември във всичките поделения в обхвата на Югозападното държавно предприятие са проверени 150 обекта за добив на дървесина, 404 превозни средства и 422 ловци. Съставени са актове и са конфискувани средствата и предмета на нарушенията.

При изпълнение на служебните си задължения горските надзиратели са подложени на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди, закани и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа. Последният случай е от ТП „ДГС Самоков”, където след констатиран незаконен превоз на иглолистни трупи, всички прозорци на служебния автомобил на мобилното звено са изпочупени. По случая е уведомена полицията, която извършва следствени действия.

Въпреки опитите за възпрепятстване на дейността на мобилните екипи, ръководният екип на ЮЗДП заявява категоричната си позиция да предприеме всички действия, за да бъде потърсена наказателна отговорност от лицата, извършващи посегателства върху горските служители.

Проверките продължават в празничните дни и в териториалните поделения в Елешница, Добринище и Белица

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене