„Досие“: Ледникова епоха идва след глобалното глобалнотозатопляне

106347-buzludja-sniag-zimaЛедникова епоха застига Земята през 2015 г., предупреждават японски и руски учени, предаде „24 часа”. Глобалното застудяване идва на фона на изминалата 2014 г., която е най-горещата през последните 130 години. България ще бъде сред засегнатите от този процес страни, тъй като ниските температури ще връхлетят първо Северното полукълбо, според Мототака Накамура, изследовател от Националната агенция, която изследва морето около Япония.

Първите 10 месеца на 2014 г. са били най-горещите, откакто се води подобна статистика, отбеляза Националната администрация за атмосферни явления и океанология на САЩ.

Средната температура на Земята от януари до октомври е била с 0,68 градуса по-висока, отколкото през целия ХХ век – 14,1 градуса по Целзий. През 2014 г. са наблюдавани рекордни температури на всеки континент и океан. Само на сушата температурата се е повишила с почти 2 градуса, а това според учените може да доведе до сериозни природни бедствия. И наистина – през изминалите 12 месеца катаклизми връхлетяха голяма част от света.

Изригването на вулкана Онтаке в Япония взе 41 жертви. Ураганът „Гонсало“ връхлетя Великобритания. Най-малко 27 туристи и непалски екскурзоводи загинаха при виелици и лавини по маршрута Анапурнас в Непал. Трус от 5,5 по Рихтер удари Вранча, а при потопите в Сърбия загинаха 44 души.

България също не бе подмината от големите бедствия през 2014 г. Пороите и потопите в страната взеха общо 13 жертви Разрушителната градушка през юли в София пък за по-малко от 15 минути успя да нанесе щети, с които някои от потърпевшите все още не могат да се справят.

Големият брой катаклизми направи все по-популярни както у нас, така и в целия свят няколко теории на конспирацията за предизвикването на бедствия. Една от най-разпространените версии е за манипулация над климата чрез системата ХААРП.

Българските учени се включиха в дискусията дали съществуват климатични оръжия и били ли са използвани у нас. Проф. Стамен Стаменов е категоричен, че потопите и градушка през лятото не са естествено явление, а са били предизвикани чрез ХААРП. Преподавателят в Софийския университет Явор Шопов обаче застъпва теорията, че влиянието на Слънцето е най-значимият фактор, който е повлиял на климатичните изменения. Един от най-дългогодишните изследователи на бедствията в България проф. Гаро Мардиросян е скептичен към възможността катаклизмите да са били изкуствено предизвикани. Ученият от БАН доц. Емил Милев пък смята, че антропогените и естествените фактори имат равен дял в измененията на климата.

Изкуствено предизвикани или не, бедствията ще се увеличават през 2015 г., прогнозират учени. Според изследване на Мототака Накамура именно през предстоящата година настъпва краят на цикъла, който носи глобалното затопляне, започнал още през 1980 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене