Така след 20-годишна строителна сага днес новата сграда на Неврокопска митрополия накрая засиява с красотата си.

СВЕТАТА НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ! По своя смисъл и символика това е вечна сграда… Така, както трябва да бъде вечна и православната традиция по тези земи.

От основаването на Неврокопска Митрополия до ден днешен  митрополитският дом се намира в центъра на  престолния град Неврокоп, днес гр. Годе Делчев.

В първоначалния си вид сградата не е запазена до наши дни. През 1999 г. пожар унищожава почти цялата сграда. Още на следващата година Неврокопски митрополит Натанаил възлага проектиране на нова сграда, по-голяма и по-внушителна. Архитект на сградата е арх. Димов. Строителството продължава дълги години, но е прекратено поради продължителното и тежко боледуване на митрополит Натанаил, което го сломява.

Новият етап в строителството продължава с идването на неговия наследник – митрополит Серафим.

Известен е фактът, че преди да стане духовник, митрополит Серафим завършва ландшафтна архитектура. Той наема група млади архитекти, които да визуализират неговите идеи за допълване орнаментиката на фасадата.

Сред тях са арх. Цокова, арх. Николова и арх. Витанов, който е родом от Гоце Делчев и на него митрополит Серафим възлага проектирането на фасадите.

„Осъзнавайки отговорността, която ми е възложена, отправих покана към арх. Силвия Цокова и арх. Радина Николова да се включат в проектирането и завършването на сградата.

В продължение на две години разработвах няколко идеи за облика на сградата. Всяка среща с митрополит Серафим беше вдъхновение и даваше своя резултат, докато стигнем до окончателния проект.

Вдъхновител на проекта и строителството на тази значима сграда е блаженопочиналият Неврoкопски митрополит Натанаил. Още през 2010 г. по негова заръка започнах разработване на няколко варианта на фасадите на Митрополията. Работата беше спряна след смъртта му, но през 2017 г. с благословението на новоизбрания Неврокопски митрополит Серафим проектът ми бе възложен и така започна един наистина уникален процес. Всички срещи с Дядо Серафим бяха толкова вдъхновяващи за мен, че работех денонощно, за да покрия очакванията и да изпълня собствените си представи как трябва да изглежда тази величествена сграда.

По своя смисъл и символика това е вечен материал… Така, както трябва да бъде вечна и православната традиция по тези земи. Работата с този „тежък“ материал не е лесна… Желанието ми беше да направя фасада, която да е лека… Да лети като дантела.“, разказва арх. Георги Витанов.

Невероятните мозайки пък са дело на сръбския скулптор Милан Филипович, който твори в класически византийски стил и има красиво изпълнени проекти из целия православен свят.

Изборът на изящната мозайка на централния свод – Иисус Христос – Добрият пастир, не е случаен, защото то отправя топло послание към всеки един човек в града: Добрият пастир търси и спасява всяка частица от Своето стадо, а духовниците като Негови посланици предлагат грижа на всеки нуждаещ се, който пристъпи прага на Неговия дом.

„Това изображение приляга много на сградата, която е и символ на единството на Църквата на местно равнище. То изобразява много неща: Христос, нашият Господ и Спасител, Който е и Глава на Църквата; Който е и Добрият пастир, казващ ни „Добрият пастир полага душата си за овцете”; Който понася на раменете си загубената овца, падналото човешко естество и го спасява”, казва Неврокопският митрополит Серафим.

Така след 20-годишна строителна сага днес новата сграда на Неврокопска митрополия накрая засиява с красотата си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене