Ексклузивно! Извънземният глас Амиде Даракчи: Брезнишката песен е с душа!

Солистката на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци Амиде Даракчи е големият победител в тазгодишното издание на Пирин фолк, писа Топ Преса първа. Аранжиментът на песента, с която Амиде спечели журито и публиката е на Петър Аврамов. Само за дни талантливата певица се превърна в истинска звезда, участвието и направи фурор и тя си получи напълно заслужения псевдоним Извънземния глас – признание от нейните вече многобройни фенове. 

– Как решихте да се явите на Пирин фолк и очаквахте ли да спечелите първото място?

Амиде Даракчи:

– Просто така решихме! Не сме очаквали абсолютно никакви награди! С моята приятелка искахме да излезем и да се докоснем до сцената! Участвахме и обрахме овациите!

– Коя е песента, с която се явихте?

– Песента се казва „Бел Берина“! Брезнишка песен, по действителен случай, която знам от моята майка. В нея се пее за майка и дъщеря. На нивата майката учи дъщеря си как да работи бързо, как да се държи, когато дойде момчето да донесе „южината“ /обяда/ на аргатите. Тя да не го поглежда, да не му се усмихва, да се държи прилично. Обаче дъщерята не издържала като видяла юнака – погледнала го, засмяла му се. Той донесъл оцет и лук за обяд на аргатите, а нея – рудо ягне, хем печено! Всички аргати да спят на нивата, а Бел Берина – в одаята при юнака!

– Това, че песента е по действителен случай помогна ли ви?

– Много силно ме докосна тази песен, когато я чух за първи път. Това е моята песен! Легна ми на сърцето и на душата и я изпълнявам с удоволствие! Когато стъпих на сцената на Пирин фолк обаче сякаш ми дойде още по-голяма сила, усетих емоцията на публиката. Един възрастен дядо дойде при мен и ми каза: „Искам да ти целуна ръката!“ „Как, дядо, ще ми целуваш ръката?! Аз трябва да целуна твоята!“, му казвам. „Не! Аз 32 години идвам на тази сцена. Руска Стоименова, Ирина Паскалева и вие сте единствените гласове, които заслужават първи награди! Такива гласове други няма!“ Това бяха неговите думи! Ние отидохме просто де си докоснем до тази сцена, но изживяването беше уникално! Втората вечер бях в публиката и емоцията не може да се опише с думи! Трябва да почувстваш тази енергия, да се заредиш на място! Уникално е! Който има възможност, нека отиде и се докосне до това нещо!

 

– Защо направихте аранжимента на тази песен за Амиде и очаквахте ли тя да спечели?

Петър Аврамов:

– Аз тази песен в този вариант я познавам от Амиде. Същата песен битува и сред бежанците от с. Копривлен, малко по видоизменена. Прилича до някъде, но не съвсем. Амиде я познавам от 2015 г. За първи път песента я направих през 2016 г. по повод 70 годишнината на ансамбъла. Тогава също направи голямо впечатление на музиканти и хореографи, гости на събитието. Просто ми хареса песента. Понякога дадена песен си подсказва какво трябва да стане. Но, ако не ти е харесала, другото става на сила и не се получава, както трябва. А тази ми хареса много. Нейният вариант. Това, което направих е малък принос към нейното изпълнение. Радвам се, че се е харесало и от публика, не само от жури. Наградата е заслужена!

– Ваша певица е печелила детския конкурс – Габриела Аврамова! Чувствате ли се горд с всички тези певици, които са покрай вас и които показват таланта на нашия край и хубавите песни?

– Естествено, че се гордея с тях! Нормално е да се гордея! Попадам все на добри певици, което е половината от свършената работа. Те просто си заслужават!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене