През първата половина на годината са произведени 6400 тона сирене, кашкавал, извара. Количеството е с 400 тона повече от същия период на миналата година. Тези огромни

Край на отровата!Да се забранят имитиращите млечни прокукти, настоява АЗП

Асоциацията за защита на потребителите e за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко. Тези продукти не могат да бъдат наричани по този начин и на външен вид да са изцяло като тях, коментират от АЗП в позиция пред медиите и земеделското министерство.

Председателят Пейо Майорски посочва, че българското саламурено сирене и българското кисело мляко са традиционни национални продукти, които вече са със защитено наименование на произход в Европейския съюз. Той е категоричен, че те не бива по никакъв начин да бъдат имитирани, дори и на родния пазар. „Недопустимо да бъдат произвеждани имитиращи продукти на сиренето, кашкавала и киселото мляко, които да изглеждат по идентичен начин. От асоциацията подчертават, че така се подвеждат потребителите. От там допълват, че наименованията им на опаковките на имитиращите продукти трябва да бъдат с големи надписи, а не със ситни букви, за да могат да се четат“, сочат от асоциацията.

Призовава Българската агенция по безопасност на храните да засили контрола върху сиренето, кашкавала и киселото мляко. Проверките трябва да бъдат от преработвателите до търговците и веригите, посочват още от АЗП.

По данни на МЗХ над 20 процента от кравето сирене, произведено през миналата година у нас, е с добавени растителни мазнини. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително – с 1,2 процента.

През първата половина на годината са произведени 6400 тона сирене, кашкавал, извара. Количеството е с 400 тона повече от същия период на миналата година. Тези огромни

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене