Село Туховища нова дестинация за селски туризъм? Вижте защо

Средновековен некропол на път да превърне сатовчанското село Туховища в истинска туристическа сензация.Туховища (варианти на името Тувища или Духовища) е село в Югозападна България, част от община Сатовча, Област Благоевград. 

Наблюденията на Топ Преса показват, че последно време интересът към имоти в не толкова известното сега село започва сериозно да расте. Според информацията, с която разполагаме известен археолог възнамерява в скоро време да стартира голямо проувчане на некропола в селото. И да заполне работа – археологически разкопки.

През 1975 г. в местността Оградето над селото  са разкрити близо 150 гроба. Артефактите намерени тогава са изложени в Благоевградския исторически музей.  Но според специалисти проучването на въпросния некоопол  не е направено в пълен капацитет. Нужно било ново проучване, което щяло да извади на бял свят доста нови неща за историята, миналото на региона.

Село Туховища все още е неизвестно като туристическа дестинация. Една от местните жителки обаче прави всичко възможно, за да популяризира богатствата, с които разполага родният и край. От ентусиазмът и се впечатли и Топ Преса. Решихме да и съдейсйтваме. Тя не иска да е известна, да и се публикува името, прави го от чистосърдечност, прати ни снимки на първите хора които са решили да инвестират в къщи за гости, което според нея е правилна инвестиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене