Асим Адемов, заместник-областен управител на Благоевград: Политиката не ме изкушава – с радост бих преподавал отново!

Асим Ахмед Адемов е роден на 03.12.1968 г. в с. Дъбница, община Гърмен, област Благоевград. Завършва средно образование – НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев. След полувисшия педагогически институт в Кърджали става бакалавър по българска филология от Пловдивския университет. Има и магистърска степен по Публична администрация в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Асим Адемов е общински съветник от ГЕРБ в Общинския съвет – Гърмен, мандат 2011-2015 г. Кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ. 20 години е учител в Основно училище „Хр. Ботев“, с. Долно Дряново, и негов директор от 2010 до 2013 г. Семеен с две деца.

Ademov-5

Г-н Адемов, разкажете ни за вашето семейство.
– Аз съм семеен с две деца. Наскоро правих сватба на дъщеря ми. Имам и син които е студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Имам страхотна съпруга, която живее в родното ми село. Аз съм временно в Благоевград, докато е мандата ми.

Сега сте на нова длъжност – заместник областен управител, но сте бил учител толкова много години. Липсват ли ви ежедневните срещи с децата?
– Да, определено, защото целият ми трудов стаж до сега 23 години премина в сферата на българското образование. Бях 20 години учител по български език и литература. 3 години бях директор на училището в с. Долно Дряново. Една година бях безработен. И от скоро съм на тази нова работа, заместник областен управител на Област Благоевград. Нова работа, ново предизвикателство. Но определено, работата с децата ми липсва. Явно това ми е призванието аз си го признавам, защото човек може да бъде временно заместник областен управител, но при мен призванието ще си остане за цял живот да бъда учител и да работя с деца.

Това означава ли, че пак бихте се върнали към тази професия?
– При този динамичен живот нищо не е изключено, така че това е една опция, която винаги стои пред мен и с радост някога пак бих се върнал на същата позиция да работя и преподавам.

Сега след като сте на тази длъжност, увеличиха ли се приятелите, започнаха ли да ви търсят за помощ за услуги. В България обикновено така става?
– Да, това не е нещо, което е непознато за България. Не е нещо, което и на мен не ми е чуждо. Появяват се и такива хора, които ми се обаждат по телефона с които не сме се чували отдавна. Приемам това за нормално. Но и съм си направил и съответните поуки, защото през тази една година докато бях без работа, бях уволнен незаслужено. Бях наказан от регионалния инспекторат с дисциплинарно уволнение. В този период, хубавото е, че имах възможност да спра, да се огледам да се ослушам и да оценя истинските и стойностните неща в живота. Част от тези истински и стойностни неща са и приятелите, които някак си по естествен път се избистриха, кои са истински и кои са били конюнктурно. Това не е нещо което може да ме главозамая, да ме накара да се отлепя от земята, на която твърдо съм стъпил. Облаците и небето е далеч от мен… Аз съм спокоен имам доста житейски опит.

С какви трудности се сблъскахте в новата си работа?
– Трудности за сега не бих казал, че срещам. Бих казал, че е много отговорна работата. Имам отговорни ресори, които са ми възложени със заповед от областния управител. Аз съм човек, които като приеме да свърши дадена работа, както в случая съм приел да бъда заместник областен управител, приех с нужната доза отговорност и искам, докато съм тук да върша работата си отговорно. Да не изпадам в неловки ситуации, да злепоставям името и авторитета си и институцията Областна управа. Така, че бих казал, работата не е толкова трудна, колкото отговорна. С моята работа искам да бъда полезен на новия екип, които е изграден. Новия екип, които встъпи в длъжност на чело с областния управител Бисер Михайлов и другия заместник Анна Бистричка и в мое лице, да създадем един добър екип, които еднакво добре да защитава интересите, както на държавата така и на гражданите. Ежедневно се сблъскваме с проблемите на хората, които се обръщат към нас за съдействие от най-различни сфери. Чисто битови проблеми, професионални проблеми, от сферата на образованието има жалби. Ние трябва с нужното внимание и професионализъм да откликнем да видим какъв е проблема и какво е неговото разрешение. Така, че в този смисъл ние трябва да съдействаме. Това взаимоотношение, между институциите от една страна държавата и общините, но и гражданите на областта и съответно институции, регионално представители на различните министерства.

За кои ресори отговаряте вие?
– Областния управител, Бисер Михайлов определил моите правомощия и ресорите за които аз ще отговарям: Социална политика и заетост; инвестиционни дейности; земеделие и храни; околна среда и води; култура и образование; държавна собственост и транспорт.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

M.Bayraktarski_Blagoevgrad

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене