В Хвостяне изкупиха тютюна, в Гоцеделчевско се появи и „Сокотаб”

тютюн

Пред изкупвателния пункт в Хвостяне

За жителите на гърменското село Хвостяне изкупната кампания на тютюна приключи. На 100 % е изкупена продукцията от „Плевен БТ“. Утре фирмата ще изкупи и последните количества, съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът на Хвостяне Сейхан Ахмедов.

Хората в селото за втора поредна година ще получат парите си преди коледните и новогодишните празници.

Изкупени са над 70 тона тютюн на средна цена над 4 лева, каза още Ахмедов.

Тютюнопроизводителите от Хвостяне признават, че тазгодишната реколта е с по-лошо качество от миналогодишната и затова се примиряват с по-ниските изкупни цени.

„Лоша реколта – по ниска цена“, е коментарът на хвостянчани, които са благодарни за направената за втора година организация за бързото приключване на изкупната кампания в селото им.

„Не сме доволни от цената, но виждаме и какво предлагаме за купуване. Ако продължим да държим вкъщи продукцията, тя ще се обезцени още повече“, са категорични хората в гърменското село.

От два дни на тютюневия пазар в Гоцеделчевско изкупуване на тютюна от реколта 2014 е започнала и първата голяма фирма „Сокотаб“, съобщиха читатели на ИНФОМРЕЖА.

Първите изкупени количества от тази фирма са в хаджидимовското село Блатска и са на цена около 5,50 лв. за килограм.

Според местните жители сравнително високата цена, която дава „Сокотаб“ в първите дни от появата си в региона е примамка, от която много тютюнопроизводители бързат да се възползват.

Фирмата обаче изкупува само договорирани тютюни.

”Защо големите фирми закъсняха, защо ги няма все още на пазара, или договорката и е първо малките фирми като „Плевен БТ“ и „Кърджали БТ“ да минат и да изкупят на ниски цени тютюните, за да им са гарантирани печалбите на наш гръб. Защото изкупеното по 2-3 лева за килограм те ще го продадат на големите фирми и ще реализират печалба за наша сметка“, коментират и задават основателните си въпроси тюютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион, които държат да продадат продукцията си директно на фирмите, с които са сключили договорите, а не с дъщерни и напълно неизвестни дружества.

„Очакваме, както обещаха, от 5-и януари „Сокотаб „ и „Даймон България” да дойдат и да си изкупят договорираните тютюни в Неврокопския край. Надяваме се, че цените от първа ръка ще са по-добри от тези, с които ни заробват разни малки фирми, на които целта им е да купят труда ни на символични цени от 3-4 лева за килограм и после да го продадат двойно по-скъпо“, е мнението на производители от общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Много от тях с ръка на сърцето си признават, че тазгодишната тютюнева реколта е по-слаба от 2013 г. заради многото дъждове, но в никакъв случай не са съгласни, че продукцията е изцяло некачествена и че тя не заслужава по-висока цена от 3 лева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене