Валери Симеонов: По никакъв начин не трябва да се допуска повишаване на цената на тока

Валери Симеонов

София. По никакъв начин не трябва да се допуска повишаване на цената на тока. Това каза по време на пресконференция Валери Симеонов, съпредседател на коалицията „Патриотичен фронт -НФСБ и ВМРО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Симеонов това не би трябвало да е дело на ДКЕВР, в която няма никакви специалисти. „Бихме препоръчали на енергийния министър Васил Щонов да гледа какво ще бъде отражението при повишаване на цената на тока сред българското общество и българският народ, а не върху цялостната енергийна ситуация. Покачване на цената на тока не би трябвало да се допуска въобще и по никакъв начин“, заяви Симеонов. 
„Нашият анализ показва, че в сегашната цена на тока има достатъчно много резерви и те не трябва да се търсят само в най-ниските нива на обслужване на населението – въпросните ЕРП-та. Фактически те се ползват от 12-15% от цената, която се събира всеки месец от всеки потребител. Къде са останалите 85-88%? Това е интересният въпрос, защото там има едни скрити големи печалби, да не кажа комисионни, които са договорени от няколко поредни правителства за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 – американските ТЕЦ-ове и за високата цена на електроенергията, която те произвеждат“, съобщи Валери Симеонов.
„Има начин за прецизно анализиране на разходите и съобразно времето на инвестициите, тъй като инвестициите се промениха много в последните 2-3 години. Има резерви също така и по отношение на средствата, които се заделят за пренос и така нататък, и така нататък. Подчертавам – 85% от цената на електроенергията излиза извън ЕРП-ата. Тя отива нагоре по трасето и министър Щонов е крайно време да се запознае с това“, заяви Симеонов. 
Марио СПАСОВ/www.focus-news.net/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене