ОИК – Дупница отстрани за втори път кмета на Бистрица

Общинската избирателна комисия в Дупница отново отстрани кмета на село Бистрица, предаде „Фокус“. Този път взетото решение за предсрочното прекратяване на правомощията е с нужното мнозинство. Именно липсата на такова бе причината първото решение от 31-и май да бъде обявено за нищожно от Административния съд в Кюстендил.

На провелото се ново заседание на Общинската избирателна комисия за отстраняването на кмета на Бистрица Христо Христов са присъствали 9 от членовете на комисията и за отстраняването му са гласували 6, а против -трима от членовете. Новото решение може да бъде обжалвано пред Административен съд – Кюстендил.

Христов е обявен за избран за кмет на кметство Бистрица с решение на комисията от 6 ноември 2023 година. На 13 май е постъпил сигнал от дупнишкия юрист Милен Попов с констатации, удостоверяващи наличие на несъвместимост за Христо Христов в качеството му на кмет на кметство с. Бистрица – за регистрацията му като едноличен търговец – ЕТ „Христо Христов – Стрелец“.

На основание Закона за местното самоуправление и местната администрация Христов е имал задължение в едномесечен срок от момента на клетвата да предприеме действия по заличаването си като едноличен търговец и да уведоми писмено за това, както председателя на Общинския съвет, така и Общинската избирателна комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене