Синята зона в Петрич поскъпва

Цената за почасово паркиране в „синя зона” в община Петрич се увеличава с 50 стотинки и от 1 лв. ще стане 1,50 лв. Предложението за изменение в Наредбата за условията и реда за паркиране на пътни превозни средства е внесено от общинския кмет Димитър Бръчков до председателя на Общинския съвет Светла Данаилова и разпределено за обсъждане в постоянните комисии.

Проектът предвижда въвеждане на „синя зона“ вече и в събота, но само в централна градска част. Целта е ограничаване на автомобилите и намаляване на вредните емисии, отделяни в атмосферата. Кметът мотивира предложението си с това, че цената за платено паркиране от 1 лв. не е променяна от приемането на общинската наредба през 2016 г., като междувременно се е повишила минималната работна заплата, което е довело до увеличаване на разходите за обслужване в „синя зона“ като заплати и осигуровки, както и за поддръжка и прилагане на наказателна мярка като поставяне на скоби.

 

С новите изменения 1/3 от определените места за паркиране на паркинга на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД, в близост до ул. „Рокфелер“, ще бъдат фиксирани и за тях няма да се заплаща такса „синя зона“ за първите два часа от паркирането. По този начин ще се подобри организацията и ще се улеснят гражданите при паркирането в района на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД /паркинга в близост до ул. „Рокфелер“/, като се урегулира безразборното такова от работещи в близост до паркинга, пише в. „Струма“.

Плащането на цената в „синя зона“ ще се извършва по един от следните начини: с таксуване от паркинг автомат; чрез изпращане на кратко текстово съобщение на номер 13745 на мобилен оператор; с фискален бон, съдържащ датата, началния и крайния час на паркирането, поставен на видимо място на автомобила, даващо възможност за осъществяване на контрол; с талон „пропуск“, поставен на видимо място на предното обзорно стъкло на водача; чрез мобилно приложение.

Тарифите за платено абонаментно и почасово паркиране на паркингите стават 1,50 лв. за леки и лекотоварни автомобили, 4 лв. за автобуси и 1 лв. за мотори. За 24 ч. цената е 10 лв. за леки автомобили, 24 лв. за автобуси и 5 лв. за мотори, за месец, респективно, 80 лв., 240 лв. и 35 лв., за половин година, съответно 300 лв., 900 лв. и 150 лв., а за една година – 450 лв., 1300 лв. и 250 лв. Платеното паркиране на МПС със служебен абонамент на фиксирано паркомясто е 300 лв. на месец и 1200 лв. на година. Платеното паркиране на автомобили за физически и юридически лица с абонамент за 1 месец става 80 лв., за 6 месеца – 300 лв., и за 1 година – 450 лв.

В режима за безплатно паркиране на МПС по постоянен адрес годишният стикер е 50 лв. „Предложените изменения в Наредбата за условията и реда за паркиране на пътни превозни средства на територията на община Петрич са разгледани от постоянните общински комисии, които са дали положителни становища, и предстои да бъдат обсъдени и гласувани на заседанието на ОбС – Петрич на 18 юли“, заяви председателят на местния парламент Светла Данаилова.

Очакваните резултати от промяната в общинската наредба са подобряване на паркирането, осигуряване на безопасността за движението на хора и МПС по уличната мрежа на град Петрич и повишаване на приходите от такси за платено почасово и абонаментно паркиране. С оглед на всичко това се очаква и другите общини в Пиринско да последват примера на южния град и скоро там също да поскъпне платеното паркиране На някои места е възможно таксата да стане 2 лева за час престой на автомобил в „синя зона“ .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене