УНИКАЛНО! Неврокопска ретро кино – хроника 30 години от „Лудото лято“ 1994 г.

В осминафиналите на Световното първенство по футбол ПРЕЗ 1994 г., българите отстранихме Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). На четвърт финала България се изправи срещу световният шампион Германия. След 0:0 в първото полувреме немците поведоха с гол на Лотар Матеос от дузпа. Това не обезкуражи българите и те само за 3 минути в 75-ата и 78-ата поведоха с 2:1 с голове на Христо Стоичков от пряк свободен удар над стената и Йордан Лечков с летящ плонж с глава след центриране. В мача за 3-то място българските футболисти  макар че загубиха от Швеция и останаха на 4-то място в крайното класиране, също получиха бронзови медали на Световното първенство. Малка група приятели, гледахме мачовете в заведението на наши Близки.

На инфарктния мач с гермаците, глъчката от нашите емоционални реакции можеше да заглуши и ревът на стадо слонове. Малко преди да падне първия гол се сетих, че си нося камерата и едва тогава влязох в ролята си на хроникьор. След мача, град Гоце Делчев заприлича на латино фестивал. И сега, 30 години по-късно, изрових аналоговия запис, дигитализирах го и с умиление изгледах ценните 26 минути. Реших да предоставя записът и на Топ Преса в навечерието на кръглата годишнина от знаменитото събитие. С това искам да върна споменът на неврокопчани от онова лудо лято от преди 30 години. Сигурно, възрастните с умиление и носталгия ще го изгледат. А младите, малките момчета и момичета които тогава бяха на раменете на родителите си сега те самите са вече са родители. След последния сигнал на рефера на мача, черковната камбана заби. От всички страни на градЪ се стекоха екзалтирани от щастие хора.  Развяха се трибагреници. Анонимен дарител предостави кашон шампанско. Появиха се и набързо организирали се музиканти. Купонът бе неописуем! Гордея се с неврокопчани, защото едвали друг град с големината на нашия тогава са преживели по този патриотичен начин огромният успех на една „малка“ България която се прояви като колос на Световното първенство в САЩ. Гордея се, че тогава всички  – без разлика на религия и етнос, мало и голямо, неуморно скандираха: БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ! Вижте и чуйте!

P.S. Извинявам се за лошото качвество на видеото но все пак е възстановен запис от преди 30 години! С уважение Георги Делиилиев – Гофи

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене