Два юбилея-100 години БТС и 50 години клуб за екстремни спортове честваха в Гоце Делчев

С изключителна радост и заслужена гордост членовете на туристическо дружество „Момини двори“ към Български туристически съюз в гр. Гоце Делчев честваха 100 години от създаването му и 50 години от учредяването на клубът за естремни спортове „Прилеп“ към дружество. Честването на впечатляващите юбилеи неврокопските любители на природата и екстремните спортове празнуваха на 28. октомври, 2022 г.

През есента на 1920 г. се открива неврокопската гимназия, в която се обучават ученици от града и околията. Още през първата година на учебното заведение започват излети сред природата. Така, съвсем естествено, назрява идеята за създаване на ученическо туристическо дружество. Това става през месец ноември 1922 г. Вдъхновени от туристическата страст на гимазистите, младежи от гр. Неврокоп основават през 1924 г. Юношеско туристическо дружество „Пирински езера“. За 50 години от съществуването си над 1000 членове на клуба са обучени както в спортове така и за даване на първа помощ, гасене на пожари и провеждане на различни спасителни операции.

Сега, във времето когато се чества 100-годишнината на ТД „Момин двори“ и 50 години СКЕС „Прилеп“, в клубът постоянно членуват 20 и се обучават 15 нови членове. Това е един от най-старите подобни клубове в страната и един от малкото подобни клубове в България останали да съществуват и след политическите промени у нас.

Официалната церемония на тържеството се проведе на централния площад,където председателят на ТД „Момин и двори“ Димитър Балтаджиев поздрави юбилярите като им пожела да имат в бъдеще още по-големи стремежи и да ги осъществяват го край. На празничната вечер в чест на големият юбилей се събраха множество от редовните членове – млади, по-възтесните и ветерани на дружеството. Празникът на юбилярите споделиха и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, зам. кметът Саит Иброш, депутатът Богдан Боцев, световно признатият учен, зоолог и биоспелеолог и голям приятел на неврокопските пещерняци Петър Берон, секретарят на БТС Венцислав Венев, общественици и спомосъществуватели с принос към туристическото дело в града и представители на туристически дружества от съседни общини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене