Селски кметове на спешна среща в Кюстендил с О. Атанасов: Пунктовете за череши са затворени или приемат само по 5 касетки на берач

Ако пазарът не се отвори, още другата седмица кампанията ще приключи, а плодовете ще гният по дърветата…

Повече от час вчера селските кметове в Кюстендилско обсъждаха черешовата кампания заедно с градоначалника инж. Огнян Атанасов.

„Всички колеги бяхме на мнение, че е изключително тежко. Дано се оправят нещата. Например в нашето село Соволяно от 12 пункта за изкупуване на череши са отворени само два. Даже единият в момента не работи, а на другия докарват по 60 касетки на ден. Това, риторично ще попитам, за колко ще стигне. Същевременно тонове плодове стоят по дърветата. Топката е в нас, всяка сутрин ни псуват, карат ни се. Но какво зависи от нас? Все пак сме подсигурили условия, охрана на череши, пунктове, но няма как да помогнем за реализацията на продукцията. Това е в ръцете на стопаните. Държавата не е длъжна на никого. Още през зимата трябваше да си направят сдружение на собствениците. Да си сключат договори с фирмите. Други пък не напръскаха черешите и те сега имат червеи. Даже два ТИР-а са върнати, защото черешите са пълни с червеи”, заяви кметът на село Соволяно Пламен Илиев.

По думите му предишния ден се изкупувала само жълта череша. На пункта пък приемали само по пет касетки на берач. „Хората берат, но почти не се изкупуват – заяви Пламен Илиев. – Знам, че и кметът Огнян Атанасов е ходил по фирмите. В момента се изкупуват череши от Пловдивско, Старозагорско и Бургас. Когато там спрат, се надявам нашият пазар да се отвори. Но ако продължава така, кампанията ще приключи още другата седмица, дано да съм лош пророк”, коментира селският кмет.

Огнян Атанасов, от своя страна, заяви, че на социалната страница на общината се публикува актуална информация всяка сутрин за работещите пунктове.

„Искаме хората да са наясно, да си плануват какво да правят, а не да плащат на берачи и после да няма къде да се предаде продукцията”, каза Атанасов. Той допълни още, че е факт и заповед за спиране на поливането с питейна вода. „Кметовете трябва да следят, за да избегнем режимите, да спрат поливките”, призова кметът на Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене