СТАРТ НА ДЪЛГО ЧАКАН ПРОЕКТ! Водоснабдяването на бъдещия ГКПП Струмяни-Берово мина през цедката на МОСВ, избират между 2 варианта за трасето

Обявеният миналата година за национален обект ГКПП Струмяни-Берово, който е вторият по сложност проект в Югозапада след АМ „Струма“, получи първото разрешително от МОСВ, което дойде от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” в Благоевград. Дирекцията определи бъдещия строеж, в който е включен и пътят до границата, като допустим с Плана за управление на речните басейни при спазване разпоредбите на Закона за водите.

Бъдещата площадка на новия ГКПП, който ще улеснява придвижването между България и Македония, ще е върху площ от 11 дка, разположени върху стръмен скат с наклон на север, на около 1300 м надморска височина. Той е предвиден да функционира за 50 души, работещи на три смени. На терена ще има тръбен кладенец за осигуряване нуждите от вода при експлоатацията на пункта. Предвидената дълбочина на сондиране е 80 м. Необходимите водни количества на ГКПП са 0,6 л/сек.

Все още не е ясно по кой от двата варианта, разработени от възложителя АПИ, ще се изгради пътят от Струмяни до границата с Република Северна Македония. И двата са проектирани да минават през землищата на с. Раздол и с. Клепало, трасетата им следват съществуващи селскостопански и горски пътища. Вариант 1 е с дължина на пътното трае от 8196,61 м и ще засегне 136 имота в землищата на селата Клепало, Раздол и Горна Рибница. За него са проектирани 25 бр. тръбни водостоци ф1000 със сумарна дължина 334 м, които са достатъчни за провеждането на всички водни количества от окопите и околните села. При този вариант се налага реконструкция на съществуващия довеждащ водопровод за „Студена вода“.

При втория вариант трасето е дълго 10 865,24 м, а предимството му е, че при него ще се осигури връзка с най-гъсто населеното с. Раздол, без да се налага използване на съществуващото в момента трасе на междуселския път. С този вариант се засягат общо 165 имота, а са планирани 39 тръбни водостоци ф1000 със сумарна дължина 656 м.

Предвид факта, че избраната площадка за строежа на граничния пункт попада изцяло на територията на защитена зона „Кресна-Илинденци“ и засяга зона за защита на водите, възложителят е предвидил сложен вариант за управление на отпадните води. Той включва битово-фекална канализация за отвеждане на отпадните водни количества от санитарните помещения, модулна пречиствателна станция, изгребна яма, задържателни резервоари за дъждовните водни количества от площадки и съоръжения, кало-маслоуловител, преливно-изпразнителната система на противопожарните резервоари и т.н. Пречистените и събрани води ще се ползват през летния сезон за напояване, а през останалото време ще се изпомпват и извозват от специални автомобили на оторизирани места.

МОСВ е преценило, че като по-щадящ околната среда по компонент „Води“ и екосъобразен се очертава Вариант 1, но АПИ още умува на кой от двата варианта да се спре.

Припомняме, че проектът за изграждане на граничния пункт се финансира по програма Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027 и е на обща стойност 11 милиона евро. Очаква се след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт, който е стара мечта на хората от двете държави, броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене