В Кюстендил търсят наемател на езерата на Фердинанд

Община Кюстендил ще обяви търг за стопанисване на двете изкуствени езера в града. По решение на Общинския съвет търгът ще е явен, а срокът на договора ще бъде десетгодишен. Първоначалната тръжна цена за месец наем е прието да бъде 800 лева без ДДС.

„Ако тръгнем ние да експлоатираме езерата, само за охрана трябва да плащаме 5 000 лева за месец. Това е сума за хора, които 24 часа да охраняват съоръженията. 5 хил. кубични метра е запълването на езерата с вода. Което прави към 19 000 лева. Отделно трябва да заплащаме и за сондажа който имаме. Там няма достатъчно дебит, но това е за поддържане на водата – такси. Отделно трябва да закупим и водни колела на стойност около 13 000 лева“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

По думите му това е една инвестиция, която никога няма да бъде избита. Това е причината езерата да бъдат отдадени под наем.

Двете изкуствени езера са създадени преди повече от век, заедно с железопътната гара в града. Между тях е изградена пешеходна алея и по този начин е образувана буквата „Ф“, в чест на Цар Фердинанд Първи.

По време на първия глобален военен конфликт Кюстендил играе важна роля, защото в него е разположена Главната квартира на Действащата българска армия. По това време в града идва и самият български владетел.

Десетилетия наред езерата представляват атракция за жителите и гостите на града. През 2015 година те са основно ремонтирани по Програма за трансгранично сътрудничество, в района са създадени екологосъобразни експозиционни площи, засадени са различни растителни видове, изградена е детска площадка.

От реализацията на проекта до настоящия момент Община Кюстендил стопанисва и охранява обекта, съгласно неговото предназначение като безвъзмездно предоставя на жителите и на гостите на града услуги с атрактивен характер – разходки с лодки и водни колела.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене