Роденият в Благоевград Теодор Димитров: Хубавият бизнес отнема време да се изгради

Иглика ФИЛИПОВА
„В Пловдив имаме невероятна възможност да общуваме с прекрасни хора, които са успели, въпреки че са започнали от нулата. Когато видиш и говориш с такива предприемачи, разбираш, че началото винаги е трудно, но хубавият бизнес отнема време да се изгради.“ Теодор Димитров избира Градът под тепетата за свой дом, въпреки че е роден в Благоевград и там завършва Американския университет. Заедно с приятелската си Татяна Бакалова преди година започват собствен бизнес – производство на тахан. Днес предлагат седем вида от него, а от няколко месеца са добавили и нов продукт – крем-мед.
Въпреки че постепенно растат, а отзивите на клиентите на Facebook страницата им са доста положителни, все още ги преследват съмнения дали правят правилните стъпки. „Рационално знаеш, че бизнес на една година е бебе, но инстинктивно се сравняваш с големите марки, които продават много повече. Може би сме прекалено нетърпеливи, но това е нормално за човек на 25 години, който иска всичко да лети“, казва Димитров.
НАЧАЛОТО
Идеята за бизнеса тръгва оттам, че и двамата обичат тахан. На пазара обаче няма лесно разпознаваема марка, която да се свързва с постоянно качество. Затова преди година решават да опитат и скоро установяват, че хората харесват продуктите им. Брандът Theia‘s Tahini идва от името на древногръцката титанида Тея, която символизира слънцето и щастието и затова те смятат, че е подходящо за здравословен и натурален продукт.
ПРОДУКТИТЕ
Компанията в момента предлага исторически познатия тахан от смлян сусам, но и нови вариации от фъстък, лешник, орех, кокос, бадем и кашу, като цените варират от 11 до 30 лв. за 500 г според вида. Производството е базирано в Огняново до Гоце Делчев. Някои суровини са вносни – сусам, лешник, кашу и кокос, другите са български. „Много ни се иска повече да е местно, но засега не сме намерили подходящите партньори“, казва Димитров.
От есента компанията започна да продава и крем-мед. Това представлява смес от различни видове мед, които се объркват по специална технология, която не позволява втвърдяване на продукта. Суровината купуват от производител в Средна гора, а производството е в Стара Загора. „Не се използват никакви добавки или химикали, като цяло производството е доста нетехнологично, всичко е въпрос на объркване и смесване“, обяснява Димитров.
Две са характерните черти на този продукт. Първо, заради микса от различни видове мед вкусът му е сладък, но не се усеща натрапчивият аромат на една определена билка. Втората е, че консистенцията му е като крем дори когато е кристализирал. Има и още една особеност. Тъй като това е естествен продукт, вкусът и цветът са различни при различните партиди. „Тази година избрахме мед от слънчоглед, кориандър, лавандула и рапица, тъй като направихме изследвания и тези имаха най-добрите показатели. Догодина може да е друго“, казва Димитров.
Той признава, че потребителите все още са скептични към новия продукт. „В България съществува вярването, че истинският мед трябва да е твърд като камък. Но като обясниш на хората, дадеш им да опитат или си поръчат, те се убеждават, че това е качествен продукт“, казва той.
ИНВЕСТИЦИЯТА
Бизнесът започва с инвестиция от 10 хил. лв. Парите идват от спестявания и помощ от родителите. Година по-късно все още не може да се каже, че са излезли на нула, тъй като са закупили различни активи като оборудване, опаковки и т.н. „Но всеки месец сме на печалба, която полека-лека се натрупва“, казва Тео. Продажбите за десетте месеца, през които са работили миналата година, са за около 40 хил. лв. Тодор и Татяна работят през компанията си ТДТБ.
ДИСТРИБУЦИЯТА
Компанията е пробвала да предлага продуктите си в няколко магазина, прави и продажби на едро – например за сладкарски цехове. Основно обаче доставките са от склад към къща на клиента през куриер. „Мислим да продължим по този модел, тъй като взаимоотношенията с дистрибутори са много трудни и според мен неизгодни за самия производител“, казва Димитров.
За момента продажбите са само в България, единични поръчки са изпращани за българи в Белгия и Англия. Сайтът на компанията също е на български. „Смятамче на нашия пазар има още много, което да се направи. Затова не сме се съсредоточили върху износа“, обясни той.
Продуктите се предлагат и на фермерския пазар, който се организира в Пловдив всяка събота, както и на различни фестивали и изложения за храни.
РЕКЛАМАТА
Продуктите се рекламират основно във Facebook. „Освен това заради доброто обслужване и хубавите ни продукти хората често ги препоръчват един на друг и въпреки че са малко по-скъпи от тези на конкурентите ни, се купуват“, казва Димитров. Нещо повече, заради разнообразието клиентите обикновено не се ограничават до един буркан, а пробват повече видове. Компанията прави и малки жестове към потребителите като ръчно направени картички или други подаръци. Това, в което планират да инвестират повече, е реклама в Google AdWords.
ТРУДНОСТИТЕ
Най-големият проблем, с който Теодор се сблъсква, са взаимоотношенията с дистрибуторите. Това е и причината да избере директните онлайн продажби като основен канал за разпространение на продуктите си. „Ако някой вече е влязъл в магазините, особено ако продава по-евтино от теб, е много трудно да пробиеш именно заради тази old-school менталност на дистрибуторите. Те искат да вземат нещо колкото може по-евтино и да го продадат колкото може по-скъпо. Не гледат дали продуктът е по-добър, какво са казали хората за него“, казва той.
Друга срещана трудност е документацията, която е необходима, за да можеш да произвеждаш храни. „Все пак при нас е по-лесно, тъй като не правим животински продукти, при тях изискванията са още по-големи“, обяснява Теодор.
НАУЧЕНОТО
Основните два елемента, за да правиш бизнес, според Теодор, са търпение и вяра. „Търпение, защото за стартираща компания на българския пазар нещата почти никога не се развиват толкова бързо, колкото ти се иска. Да се направи един хубав бизнес отнема време“, казва той.
Другото е да си вярват и да си го повтарят, защото всичко се нарежда така, като е трябвало да бъде по най-добрия начин за тях. „Може един месец да не сте имали почти никакви продажби, но после минава още една седмица и се сещате защо се е случило така, решавате проблема и започвате да продавате два пъти повече“, казва Тео. По думите му дори компанията да не успее и да фалира, след време разбираш, че това е полезен урок. „Така не само се насърчаваш, но и вкарваш положителна енергия в това, което правиш.“
ЧИСТО ИЛИ КОМБИНИРАНО
Таханът се комбинира много добре с мед. Причината за това е, че сусамовият тахан, който е леко горчив на вкус, се съчетава добре със сладко, обяснява Димитров. Иначе продуктът е универсален – може да се консумира директно като здравословна храна или да се ползва в различни рецепти, било то сладки или солени. Голяма част от новите торти се правят с тахан, който се използва вместо крем.
Q&A
– Как решихте продуктите ви да изглеждат по този начин?
– Причината да изберем дизайна беше чисто практична. Бурканите ни са с нестандартна форма, не може да се залепи етикет върху тях. Мислихме различни варианти и решихме да играем с капачката. Разглеждахме различни платове, обмисляхме колко да е голям етикетът и т.н. Тъй като 95% от нашите клиенти са жени, стигнахме до една визия, която е доста приятна, нежна, доста по-различна от класическия буркан със залепен етикет.
– Имаше ли някакви грешки в началото на бизнеса ви?
– Направихме класическа грешка. Изсипахме прекалено много пари за суровини, а не обърнахме толкова внимание на това как ще продаваме, как ще изглеждат продуктите. Оказахме се с един склад с кашони, а не продавахме толкова бързо, колкото си мислехме. Това беше грешка, която вече не правим. В момента държим колкото се може по-малко стока на склад. Първо, че продуктите така са по-пресни и, второ, че ще имаме повече оборотен капитал.
КАК ДА ЗАПОЧНА БИЗНЕС
– Първо да научат какво е ДДС и как се ценообразува правилно. Това са ключови елементи, на които никой не обръща внимание в училище.
– Да си намерят добра счетоводна къща, която наистина да се грижи за техните документи.
– Да намерят правилната банка, която е подходяща за техния бизнес – в зависимост от това дали продават предимно в чужбина или в България. Това може да им спести хиляди левове в банкови такси.
– Да си оставят два пъти повече пари за маркетинг, отколкото смятат, че ще са им нужни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене