Кабинетът: Има опасност от газова криза през зимата

газ

Следим с притеснение ситуацията между Русия и Украйна, има голяма вероятност да се стигне до газова криза през зимата. Това заява на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева след редовното заседание на служебния кабинет днес. Всички прогнози към момента сочат, че ако конфликтът между Русия и Украйна продължи, газовата криза е напълно възможна. Топлофикационните дружества в страната са предупредени да имат готовност за реакция при такъв сценарий, добави тя.

Икономическият министър Васил Щонов вчера е свикал кризисния щаб, в който влизат и представители на топлофикационните дружества като е разпоредено да се подготвят за процедура за преминаване от газ към мазут. Преговаря се и с Гърция за евентуални алтернативни доставки на газ за страната ни. 85% от доставките на синьо гориво у нас идват от Русия. Хранилището в Чирен, което поддържа най-големите резервни запаси за страната към момента не е  пълно на 100%. Търсят се начини да бъде подготвено за зимния сезон в пълен обем. Капацитетът му обаче не е достатъчен за покриване изцяло на нуждите на страната, коментира още Екатерина Захариева.

Към момента няма информация за намаляване на доставките на газ към България. Румъния обаче вчера обяви съкращаване на количествата, подавани от Русия с около 10%. Миналата седмица Полша докладва за близо 50% намаляване на доставките. Съкращения на количествата отчита и Словакия.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене