Шампионът Тервел Пулев – възхитен от визитата си в Гоце Делчев и гимназия „Пейо Яворов“

Боксьорът Тервел Пулев посети Гоце Делчев по покана на директорът на ПГ по МСС „Пейо Яворов“ и остана възхитен от всичко чуто и видяно.Това свое преживяване той сподели с многобройните си приятели и почитатели в профила си във Фейсбук. Публикуваме постът му без редакторска намеса:

При поредното ми гостуване в училище отидох в Гоце Делчев. Не бях зареден с конкретни очаквания, но това, което видях не просто ме впечатли, но и промени всички мои представи, които бях натрупал при посещенията си в училища в София и в различни части на България.
Обиколил съм немалко учебни заведения, но такава организация и отдаденост от страна на един директор не бях виждал.
Обаждам се, че пристигам в града, а на входа ме чака кола, да ме придружи. Влизам в гимназията, виждам човек седнал на масичка с наредени фигури за шах пред директорския кабинет, който става и ме посреща с думите: „Ти си шампион, но моето училище също е шампионско!“.

Спрямо всичко, което съм виждал за повече от 14 г. гостувания в училищата на България, това, което видях в гимназията поверена на г-н Ангел Живков в Гоце Делчев не бях виждал.
Всъщност ми трябваше време да огледам всичко в това учебно заведение и да обърна внимание на всеки детайл, който показва, че с хората там се работи, че някой има любов, отношение и отделя нужното внимание на всяка дреболия.

Свикнал съм директори на училища, преди срещата ми с децата да ме предупреждават за очакван хаос или липса на дисциплина. Тук нещата изглеждаха коренно различни. Директорът „хвърли ръкавицата“ още с първия ни контакт, като се закани, че училището му е шампионско!
Учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев помагат за отглеждането на цветята в оранжерията на града. Плодовете, отгледани в стопанството на гимназията, се продават в магазина на гимназията всеки следобед.

Вървях, оглеждах и не спирах да се изумявам, докато разговарях с директора Ангел Живков.
Върху 300 декара те отглеждат грозде, ябълки круши, сини сливи. В магазина може да се намери розово сладко, мед, боб и други продукти. Приемат заявки и по интернет от клиенти. От разказа на директора научих, че преди около 6-7 години е заварил едно училище със 124 деца, докато в момента учениците наброяват над 530.

Постепенно се ориентирахме към същинската част от нашата среща и се отправихме към двора, където трябваше да се срещнем с учениците. Излязохме през вратата на сградата, а насреща ми видях строени голяма част от учениците. Всички ние работим с хора и знаем какво коства всичко да е наред и дисциплината да я има и да се спазва. Тук изглеждаше като нещо съвсем естествено. Веднага след това се отправихме към местното читалище, а учениците в колона преминаха през центъра на града. Пред сградата на читалището, на 30-градусовата жега, ни очакваха строени 15-16-годишни момчета облечени в гвардейски униформи, докато аз само по една риза се потях доста.

Очаквах моето възхищение да спре в някакъв момент, но тогава започна представлението, което изгледахме заедно с г-н Живков и ректора на Аграрен университет
доцент д-р Боряна Иванова. Директорът в този случай не беше притеснен и не ръкомахаше за да напътства организацията, както съм свикнал обикновено да виждам. Няма да преувелича, ако кажа, че различните действия на сцената бяха достойни за концерт в зала 1 на НДК, за 3-ти март например. Учениците бяха перфектни и нямаше абсолютно никакви забележки, дори и дребни! Всеки един детайл беше внимателно подбран, от сюжета, през репликите до играта на артистите. Бяхме поканени на сцената за слова аз и ректорът на Аграрен университет доцент д-р Боряна Иванова.

Трябваше ми време да асимилирам всичко, което видях в Професионалната гимназия по механизация на горското стопанство в Гоце Делчев. Впоследствие от директора научих, че учениците на практика отглеждат и различни животни, успоредно с учебния процес.
За мен остана изводът, че винаги всичко зависи от нас и никакво оправдание, като дежурното за „финансирането“ не ни извинява. Как може за някои всичко да се случва с лекота, за други да е трудно съвсем лек прогрес в дисциплината, за повишаване на резултатите на учениците или друг показател, който реши да гледа човек?!

Има още една гимназия в гр. Своге с директор Станчо Атанасов, която ми беше направила отлично впечатление, но след гостуването ми в Гоце Делчев мога да кажа, че двете гимназии се конкурират, но тази в Гоце Делчев показва още по-добри резултати. За мен конкуренцията е главно условие, за да има прогрес, затова работата на тези две провинциални гимназии е наистина радваща.
Поздравления, г-н Живков! Напълно заслужено получавате редовно наградите на МОН.
Не на последно място искам да благодаря на моя приятел Искрен Красимиров, преоблечен като Христо Ботев, за поредното си участие пред българските деца!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене