Ангел Ангелов е новият председател на ЛРС–Дупница

Нов председател има Ловно-рибарското сдружение в Дупница. То се оглавява вече от Ангел Ангелов, който е председател на ловната дружинка в дупнишкото село Баланово и бивш служител в системата на МВР. Ангелов бе избран единодушно на Общо събрание на сдружението, на което присъстваха 72-ма делегати, по предложение на Георги Терзийски – председател на дружинката в кочериновското село Цървище.

Гост на събранието бе Хари Иргев – експерт от НЛРС-СЛРБ.

Терзийски описа Ангел Ангелов като ловец с 35-годишен опит, отличен стрелец, притежаващ отлична подготовка и организационен опит.

Той подчерта, че Ангелов е успял да обедини балановската дружинка така, че за 1 година построили, обзавели и ползват ловната си хижа. Изтъкна, че следва ловните традиции, съветва и обучава младите, отнася се с внимание към дивеча и хората, но не се страхува и да критикува, когато се налага.

„Бих искал да видя същото в цялото сдружение. Това е причината да предложа Ангел Ангелов“, отбеляза Терзийски.

„Благодаря на всички за доверието, което ми гласувахте. Ще го оправдая и ще продължим в същия дух така, както работеше старото ръководство“, посочи новоизбраният председател.

Ангел Ангелов поема щафетата от досегашния председател д-р Крум Бонев, застанал начело на сдружението на 31 май 1991 година. Известният лекар и зам.-управител на общинската болница в Дупница подаде оставка поради здравословни и лични причини.

„В течение на около 34 години аз бях председател на това сдружение и заедно с колегите от Управителния съвет, заедно с вас, живяхме един задружен съюзен живот. Имаше моменти, в които сме имали проблеми, имали сме и щастливи мигове, но мисля, че щастливите мигове бяха повече. В началото, заедно с Георги Китанов и Гавраил Иванов, тръгнахме не от нулата, а от нищото. Нямаше нотариални актове, нямаше съоръжения, нямаше пари, нямаше абсолютно нищо. Имахме само едно сдружение, в което на книга се казваше: „това, това, това и това“, но нищо.

Благодарение на целия Управителен съвет и на тях двамата ние успяхме да установим всички документи за собствеността на сдружението. Така че бяхме може би едни от първите, които узаконихме с нотариални актове собствеността на сдружението. В този период, пак съвместно с Управителния съвет, успяхме малко по малко да съградим едно сдружение, което се уповаваше на разбирателството, колегиалността и етичността. Започнахме да изграждаме стрелбищния комплекс, където за 10-ина години успяхме да създадем всички тези неща, които виждате. В момента нашето стрелбище е едно от двете в страната, отговарящи на всички изисквания в рамките на Федерацията по ловна стрелба, лицензирани. Две стрелбища има в България – едното е в Плевен, другото – в Дупница. Всичко това е благодарение на всички, които участваха в изграждането на този комплекс. При това стрелбищният комплекс се изгради само със собствени средства“, подчерта Крум Бонев.

Той посочи и други успехи на сдружението. То е сред 5-те в страната по постижения в ловностопанските мероприятия, в спортно-състезателна дейност.

На стрелбището, намиращо се в м. „Червенобрежки рибарници“ до с. Червен брег, се провеждат от републикански до международни състезания.

Председателят похвали колектива от четиримата щатни служители – Кирил Боцев – ръководител, счетоводителката Божана Михайлова, Любомир Атанасов – ловен надзирател, и Радослав Костадинов – ловен специалист в сдружението, за полагания труд и постиженията.

Ловната дружинка в Дяково бе похвалена за голям успех в лова – през 2022 г. групата е на 1-во място в страната по отстрел на дива свиня, постижение, каквото дупнишкото сдружение не е имало преди и след това.

„Всичко това се дължи на всички вас. За 2018 г. бях награден като заслужил деятел на Националното ловно-рибарско сдрижение.. Тази награда не е за мен. Тя беше за цялото сдружение. Тя беше оценка за цялото сдружение“, обясни Бонев.

На събранието единодушно бяха приети отчетите за финансовата дейност на дружеството и за дейността на контролно-ревизионната комисия за миналата година, бюджетът за тази година, изнесена бе информация относно таксацията на дивеча, извършена преди два месеца, и за изпълнението на плана за отстрела за 2023 г. Избраха се и делегати за предстоящото на 14 юни във Велико Търново Общо събрание на НЛРС-СЛРБ. Това са Ангел Ангелов, Кирил Боцев, Радослав Костадинов и като резервен – Любомир Атанасов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене