Министър проф. Галин Цоков направи първа копка на основен ремонт на 4-то ОУ в Петрич

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков даде началото на основен ремонт по проект за модернизация и обновяване на образователната инфраструктура на Четвърто основно училище „Христо Смирненски“ в Петрич.

Проектът ще бъде осъществен по Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“. Той включва ново обзавеждане и оборудване, интерактивни дъски, технологични средства и осъвременяване на общите пространства. Освен училищната сграда, ще бъде обновена и спортната зона чрез преасфалтиране и полагане на акрилна настилка, обособяване на три нови игрища, реновиране на трибуните и др.

Галин Цоков посочи в речта си, че се вълнува за днешната среща, защото става въпрос не само за модернизация, не само за ремонт и обновяване на образователната среда, а за продължаване на една традиция на петричани, на българите, да бъдат влюбени и да дават всичко за образованието на своите деца.

Той посочи, че се надява, че след този ремонт ще бъде обновена не само образователната среда, която е свързана с всички елементи на модерното образование, но заедно с това ще се променят методите на преподаване и начина на взаимодействие с учениците. За това ще помогне и новият STEM център, който ще бъде изграден, така че все повече компетентно ориентираното образование, обучението на децата за живота и формиране на умения за живота да преобладават в нашата работа, допълни той.

Служебният министър пожела успех и благодари на кмета и ръководството на община Петрич за усилията, които влагат в разработването на проекти за ремонт и модернизация. Той посочи, че се надява, че през тази и следващите години тези шест млн. и повече, които вече са осигурени за модернизация и обновяване на образователната среда в Петрич, ще бъдат усвоени по такъв начин, че училищата и детските градини в града да имат друг облик.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков каза пред присъстващите, че това е тържествен и емоционален момент за редица петричани. „Нека не забравяме, че построяването на училището, самооблагането, репарациите, това е еманацията на нашите съграждани в търсенето на прогрес, в търсенето на образование и развитие на целия район“, каза Бръчков.

Той каза, че с този проект е дадена възможност за цялостен ремонт и модернизация на инфраструктура и модерно оборудване. „Уверявам ви, че в края на проекта ще имаме една модерна сграда, която предлага всички възможни удобства за образователен и учебен процес и, разбира се, за извънкласни занятия“, каза още кметът.

Сградата, в която се помещава училището, е емблематична за града. Тя е известна като първата петричка гимназия, построена с репарациите, получени от Гърция след т.нар. Петрички инцидент. Строителството започва в началото на 1926 година, парите, за съжаление, не стигат сградата да бъде завършена. Тогава всички родолюбиви петричани се самооблагат с данък, за да може през 1929 година гимназията да отвори врати. Училище „Христо Смирненски“ започва своята история в тази сграда през 1963 година. Настоящия проект е на стойност над 4,2 млн. лева предвижда основен ремонт, реконструкция и обновяване на основната сграда и тази на физкултурния салон.

Сред официалните гости на днешното събитие бяха началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов, председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова, директори на училища и детски градини.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене