Националния печат

печат„Стандарт“

Бойко при Меркел за „Южен поток“

Немският канцлер Ангела Меркел чака премиера Бойко Борисов в кабинета си в Берлин в понеделник, научи „Стандарт“. Специалната покана пристигнала преди дни на „Дондуков“ 1. Министър-председателят ще бъде първият премиер с официална визита в Германия след преизбирането на канцлера за лидер на Християндемократическия съюз преди дни. Очаква се Борисов да поздрави Меркел за триумфалното й преизбиране за лидер на ХДС с почти 97%. Визитата на Борисов в Берлин е само 3 дни преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 18 и 19 декември под председателството на Доналд Туск.

 

„Сега“

Ситуацията в НЕК е драматична и може да се стигне до фалит

От началото на годината НЕК е натрупала отчайваща загуба. Ситуацията е толкова драматична, че новият изпълнителен директор на дружеството Петър Илиев дори допусна банкрут. „Аз няма да взема това решение, някой друг ще го вземе, но по принцип, да, възможен е фалит. До режим на тока надали ще се стигне, но някой трябва да поеме финансовата щета. Ако фалира НЕК или фалират производителите на ток, кой ще го поеме – населението и производителите, консуматорите на енергия“, обобщи ситуацията Илиев на извънредна пресконференция вчера.

 

В Украйна се карат дали държавата е пред фалит

Министрите чужденци в новото украинско правителство влязоха вчера в задочен спор дали държавата е пред фалит, съобщиха световните медии. Първоначално министърът на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус(Литва) призна, че страната е в състояние на банкрут.

 

„24 часа“

Константин Пенчев: Фалираха хората, за да не фалира парното

– Г-н Пенчев, трябва ли хората, които са изключили парното си, да продължават да плащат сградна инсталация, или не?

– За разлика от други юристи се въздържам да кажа мнението си – не искам да заблуждавам гражданите, че не дължат сградна инсталация, а по-късно да ги осъдят да платят не само нея, но и лихвите и разноските по делото, както се е случвало много пъти досега.

 

„Монитор“

Шарени надписи алармират за алергени в храните

С шарени букви, на цветен фон или с различен шрифт трябва да бъдат изписвани от утре алергените, които се съдържат в храните. Това предвиждат новите европейски изисквания в областта на етикетирането, които влизат в сила. Абсолютно задължително е информацията за продуктите, които може да предизвикат алергична реакция, да бъде предоставена и на клиентите в заведенията и дори от продавачите на улична храна.

 

Версия: Петко Сертов катастрофирал в гора

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов може да е катастрофирал тежко в гориста местност, докато е шофирал извън града. Това е една от основните версии, по които работи в момента полицията, научи „Монитор”.

 

„Капитал Daily“

Дела за милиони между НЕК и консултанта за „Белене“ 

Развръзката по проекта АЕЦ „Белене“, който беше спрян преди почти три години, може да се случи през 2015 г. Тя ще стане ясна от изхода на куп съдебни дела. Едното е гигантското арбитражно дело, което руската „Атомстройекспорт“ заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро (виж карето). Освен него обаче има и няколко дела, заведени между бившите партньори НЕК и „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене