С осем куршума затвориха завинаги устата на издънката на Мусомищката фамилия Хрисимови! / Част втора /

hrisim-hrisimov153-годишният Хрисим Хрисимов е подозиран за убийството на Николай Иванов, собственик на бившия ресторант „Пчела” в столичния квартал Лозенец.
Хрисим Хрисимов има участие в две фирми, сочат фирмените регистри. Бил е председател и на „Клуб на шафнерите” в България.

Точно в 22 ч вечерта в четвъртък Хрисимов излязъл от заведение в блок 41 на столичния кв. „Банишора”. Тогава е краят на работното време на кафенето, което Хрисимов стопанисвал. След като заключил вратата, по него била открита стрелба като 8 куршума попаднали в тялото му. Сигналът в МВР постъпил веднага, но до пристигането на лекарите и униформените Хрисимов починал от кръвозагуба.

Заведението се стопанисва от сдружението „Клуб на шафнерите” в България. Хрисимов е негов председател, но според жители на квартала е работил и като барман там. Преди време баща му Димитър държал кафенето, но след това го поел синът. На отсрещния тротоар е 14-о СОУ. Заведението, което е на самообслужване, е било посещавано предимно от възрастни жители на квартала, в който е живеел разстреляният Хрисим Хрисимов.

Местните не са забелязвали убитият да е посещаван от съмнителни лица. Не е ползвал и охрана. Бил вежлив със съкварталците си и продавачите в околните търговски обекти.

Въпреки че кафенето изглежда скромно на вид, вътре е имало камери. Няма обаче записващи устройства отвън, където килърите са чакали жертвата си. Тепърва ще се изяснява дали те са попаднали в кадър. Според запознати стрелците са били поне двама и са открили огън с пистолети.

В Благоевград Хрисимов има племенница. „Потресена съм, не мога да повярвам, че това е вуйчо ми, преди няколко дни се чухме”, казва момичето.

Съдия Георги Ушев твърди, че тъй като свидетелят вече е разпитан по делото срещу Йосифов, смъртта му няма да попречи на процеса. „Хрисимов не е бил анонимен свидетел по делото”, добавя Ушев. В съдебното заседание, което се е провело на 19 ноември, самият Хрисимов заявил, че дошъл с охрана.

Самият Хрисимов бил изключително лесна мишена. Той живеел под наем в блок на 50 метра от мястото, където е разстрелян. Взел скромен апартамент, който споделял с приятелката си. „Имаше син от първия си брак, но с тази жена са се разделили много отдавна. Преди време изчезна за известно време, може би 2 години го нямаше и като се върна, каза, че е бил в затвора, но не обясни защо”, разказва приятел на убития. Негови близки се събрали в заведението, за да почетат паметта на Хрисимов, но категорично отказали да коментират случилото се. „Не е това, което всички пишете”, лаконичен е мъж с побеляла коса, който след разстрела изчистил огромното петно кръв пред заведението.

Убитият бил изключително скромен човек, нисък и с побеляла коса. „Ако наистина се е замесвал с някакви незаконни неща, щеше да разполага с пари, а той се оплакваше, че има кредити като излезе от затвора и пиеше обикновена българска водка”, обяснява още негова приятелка. „Работеше много и дори заспиваше вътре на бара”, твърдят близките му.

През 2003 г. Хрисимов е арестуван като съучастник в убийството на митичния Филип Найденов-Фатик, но след като разказва подробности за извършителите, не получава обвинение. Впоследствие самите заподозрени, сред които е и Йоско Костибродския, са оправдани. Според оперативните данни на МВР лично той и човек с прякор Ръчичката са преките извършители. Това обаче не се доказва в съда. Въпреки че пред съда на 19 ноември разказал, че е заплашван от хора на Йоско Костинбродския да си променя показанията за убийството на Филип Найденов-Фатик, Хрисимов отказал охрана. Не искал да влезе в програмата на Бюрото за защита, което може да му смени самоличността и да му намери нова работа в друг град, защото не искал да се отделя от семейството си и начина на живот. Очевидци твърдят, че най-вероятно е застрелян със заглушител, защото гърмежите били приглушени. „Всичко стана за 3-4 секунди, чу се и чупене на стъкла, впоследствие видяхме, че са надупчили витрината на кафето“, разказва жена от блок 41.

Самият Йоско е в неизвестност от март тази година, след като съдът не намери основание за неговото задържане при положение, че срещу него има три обвинения и данни за подготовка на фалшиви документи. Дотам се стигна след сериозен провал на правосъдието.
Първоначално Йосифов изчезва през 2010 г., когато е предупреден, че срещу хората му ще има акция за разпространение на наркотици. Заловен е през 2013 г. в Солун по обвинения за грабежи и незаконен арсенал. Впоследствие е изправен пред съда в България и за мокрите поръчки.

На няколко пъти прокуратурата се опитва да вкара Костинбродския в ареста по различни дела и с различни обвинения – като например такива срещу разследващите полицаи. Той е освободен окончателно по дело за закана за убийство от спецсъда, а 72 часа по-късно МВР го обяви за национално издирване.

Преди дни стана ясно, че Костинбродския вече не е сред 62-мата българи, които Интерпол издирва. Преди няколко нощи висшето професионално ръководство на МВР и прокурори са заседавали спешно в СДВР. За убийството обаче МВР съобщи само с едно изречение в бюлетина си и отказа коментар както за версиите, така и за информацията издирва ли се изобщо Костинбродския след разстрела на втория свидетел срещу него.

През март т.г. в Своге бе убит и Красимир Гочев-Шмид. Като физически извършител е задържан Михаил Туцев-Вандала. Шмид също бе свидетел срещу Йоско по делото в спецсъда срещу него и хората му за разпространение на наркотици.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене