Яне Янев екслузивно от Сандански : Жертва съм!

Яне ЯневДнес е международният ден за борба с корупцията. Агенция ПИК научи от свои източници в Брюксел, че от влизането на България в ЕС до момента се прави системен анализ на конкретните действия на всяко българско правителство в областта на измамите с евросредства, противодействието и превенцията на корупцията, конфликта на интереси по високите етажи на властта и резултатите от тях се оформят в годишни секретни доклади. Високопоставени експерти от ЕК и ОЛАФ потвърдиха пред ПИК, че докладите за България от 2007 г. до днес са с трайно негативна тенденция и затова докладът, който се очаква през януари, ще съдържа унищожителни критики към правоохранителната система на българската държава.

Един от малкото позитивни елементи в докладите от 2009 г. и 2013 г. са само няколкото изречения, в които се споменава, че антикорупционните комисии, водени от Яне Янев в началото и края на 41-то НС, са постигнали определени резултати по преписки на комисията, в резултат на които има влезли в сила решения на съда или възобновени досъдебни производства, свързани с енергетиката, НАП, горите в т.ч. и отстранени магистрати заради съпричастност или бездействие.

По този повод ПИК потърси лидера на РЗС за коментар. Той настойчиво отказа и заяви, че от известно време не желае каквито и да било медийни изяви. При следващото ни позвъняване и уточнение какъв точно е поводът за интервюто Янев се съгласи да даде писмен отговор на нашите въпроси, които публикуваме без редакторска намеса.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

– Г-н Янев днес е международният ден за борба с корупцията, какво трябва да се каже за нивото на корупция в България?

– Измеримото ниво на корупцията по стандартните методи на авторитетните международни антикорупционни организации е опасно високо за правовия ред в държавата. Считам, че българската корупционна действителност вече е в последната фаза, при която обществените възприятия за нетърпимост към различните форми на корупционни практики напълно са притъпени и те са станали за съжаление част от ежедневието на българските граждани.

В България всяко корупционно чудо е за три дни. Припомнете си само преди 10-ина дни почти денонощно се говореше за корумпирания катаджия и за поголовното изсичане на българските гори. Сега със същата сила се говори за порочното разпределение на делата и откраднатите чрез съдебно решение френски фирми. И какво от това… Нищо! Да не би катаджиите да са спрели да взимат пари или някои корумпирани съдии са спрели да искат подкупи? Или пък горската мафия ще се трогне от новите пластмасови пластини…

– Как може да се установи дали едно правителство е корумпирано и в кои сфери на управлението корупцията вирее най-добре?

– Корупцията за съжаление през тези 25 години се движеше възходящо със средно висока скорост и през последните години превзе всички секторни политики на местното и държавното управление.

Корупцията може да изкуши всеки, който е първостепенен разпоредител бюджетни средства. Най-добрата среда, най-добрия мицел за нарастване на корупцията са коалиционните правителства. При тях корупцията се размножава с най-бърз интензитет. Колкото повече компромиси има във върха на държавното управление, толкова повече врати за корупционни практики се отварят.

–   Може ли да се каже, че казусът с информацията, която изнесе френският посланик, е единичен случай, за който се вдигна повече врява от необходимото?

– Не разбира се! Подобно твърдение е абсурдно! Аз бих могъл да ви посоча не по-малко скандален случай с открадната фирма за метални конструкции на две френски гражданки. Делото от години се размотава в Габровския и Великотърновския съд и скоро и този казус ще стане публично известен. Как един помощник нотариус (в последствие избягал) е прехвърлил незаконно имоти и след това съда чрез адвокати шиканиращи делото помага на крадците взели фирмата на французите. Схемата е почти идентична с тази, която изнесе посланика. Става въпрос за запори, за дългове към НАП и за кражба със съдействието на полицай, прокурор и двама съдии.

Коалиционното правителство на Бойко Борисов ще успее ли да намали корупцията?

– Бойко Борисов използва личния си авторитет, за да преодолее натрупаното недоверие от страна на органите на ЕС и успя за кратък период от време да възстанови плащанията по оперативните програми, но считам, че е необходима сериозна политическа воля и от неговите коалиционни партньори, за да може да бъдат преодолени рисковете от корупционни практики при бъдещото усвояване на средствата през новия програмен период.

Истинското предизвикателство пред Борисов и неговия кабинет няма да бъдат сложните коалиционни взаимоотношения, а по-скоро справянето с корупцията по високите етажи на държавното управление. Най-сериозното изпитание пред правителството ще дойде още през януари във връзка с очаквания доклад на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Очакванията към правителството от страна на нашите партньори от ЕС в областта на борбата с корупцията са огромни и за съжаление не виждам как той ще успее да отговори на тях, тъй като към момента кабинета се занимава с всичко друго, но не и с изработването на нова стратегия и методология за борба с корупцията. Необходими са антикорупционни законодателни инициативи и предложения за институционални и административни реформи, гарантиращи прелом в борбата с корупцията.

– Как ще коментирате факта, че повечето от клиентите на оглавяваните от вас антикорупционни парламентарни комисии сега ви съдят за клевета?

– Без да искам да се поставям в ролята на жертва ще отбележа, че срещу мен се водят много повече наказателни дела от засегнати от антикорупционната ми дейност лица, отколкото от държавата срещу корумпирани политици. Това не говори добре за самата държава, защото първо тя не е в състояние да защити своите кадри, които се намират на най-опасните и неблагодарни постове и второ – явно корумпираните политици се чувстват достатъчно безнаказани и нагли, за да посмеят да водят такива дела.

Какво трябва да се направи, за да може България да преодолее мониторинговия механизъм и да спрат негативните доклади от Брюксел за съдебната система у нас?

 – Трябва да се смени модела из основи. Радикално, дълбоко и необратимо. Това трябва да започне с написването и приемането на нов основен закон. Тази конституция е напълно изчерпана. Тя създава предпоставки за безнаказаност и липса на контролни механизми водещи до отстраняване на тези, които доказано са сгрешили. По тази конституция как и кой може да отстрани Президента, Главния прокурор, Председателите на ВАС и ВКС, шефа на БНБ или член на Конституционния съд. Няма как и никой не може дори и 100% от българския народ да гласува и да е убеден, че те са нарушили закона или някой от тях е мафиот облечен с власт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене