Чомбе поиска Мелник да се отдели от община Сандански, кметът Хр. Ташев да подаде оставка

Иван Кочев - Чомбе

Иван Кочев – Чомбе

На среща-разговор на тема „Минало, настояще и бъдеще на град Мелник. Развитие на Мелнишки регион в периода 2015-20120 година“, която се проведе вчера в малкото градче, хоте­лиери и ресторантьори решиха да поискат специално извън­редно заседание на Общински съвет – Сандански, посветено на проблемите на Мелник. Сре­щата е организирана от сдру­жение „Мелник – 2005“ и Сдру­жението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. Присъства и кметът на Мелник Христо Ташев, на срещата бе и петричкият бизнесмен Иван Кочев-Чомбе, кой­то изказа идеята, че Мелник трябва да се отдели от община Сандански.

„Статутът на конака и бив­шето училище е един от проб­лемите, които трябва да се об­съдят на извънредното заседа­ние. Състоянието на двете сгра­ди е лошо. Има решение на Об­щински съвет – Сандански и проект за 2 000 000 евро за ре­монт на конака с цел превръ­щането му в музеен център. Има предложение от кметство Мелник до ОбС – Сандански да не се допуска разрушаването на бившето училище и за про­дажбата му.

Инфраструктурата в града не се поддържа постоянно, а аварийно. Извозването на сметта е проблемно, има само 14 съда за смет, което е край­но недостатъчно. Внасял съм докладни до Общински съвет – Сандански тя да се извозва два пъти седмично, но ми отгово­риха с отказ“, обрисува част от проблемите наместникът Хрис­то Ташев.

Той бе разкритикуван от Иван Кочев, който призова Та­шев да си подаде оставката. 11 Аз инвестирам в този град. За да има хора, които да инвести­рат в него, трябва да има кой да им подаде ръка. Ние снема­ме доверието си от кмета, кой­то не може да бъде открит. Ти отказваш да регистрираш по постоянен адрес хора, които имат хотели в Мелник, защото земята под тях била общинска. Това е нарушение на правото на свободно придвижване“, ка­за Кочев.

Другите проблеми, които трябва да разгледа извънред­ната сесия на Общински съвет – Сандански, са лошото състоя­ние на детската градина и дет­ската площадка до нея, повредената екопътека до Роженския манастир, липсата на указател­ни табели по улиците, липсата на спортен терен.

Целта на работната среща – бе да се намери решение как да се привлекат туристи и как да не се допусне замирането на Мелник. На срещата присъства и израсналият в Мелник гене­рал от НРС Атанас Кременлиев. Той раздаде с автограф на при­състващите новата си книга „Мелник – обагрена с вино ле­генда“.

Управителката на хотел „Мелник“ Ваня Янева предложи в градчето да се организира детски фестивал на народните песни и танци. Присътващите на срещата настояха след дъл­ги години липса Мелник да се сдобие със здравен център и аптека. Това също трябва да бъде обсъдено на извънредна­та сесия.

„За да има кой да инвести­ра в този град, Мелник трябва да се отдели от община Сандан­ски. Той е със статут на архи­тектурен, художествено-археологичен и природен резер­ват. Ако тук има работещ кмет, ако всички се обединим, аз съм готов да докарам в града и ле­кари, и аптека“, каза Иван Ко­чев-Чомбе.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене