Гей скандал с най-младия монах – йеромонах Максим от Дупница водил еротичен разговор по фейсбук – роденият през 1990 г. поп се отдал на църквата след пророчески син

Максим

Костадин МАРКОВ

Йеромонах Максим, който служи във вто­рия по големи­на храм в Бъл­гария – църква­та „Свети Дими­тър” във Видин, е най-младият монах в Бъл­гария. Роден е през май 1990 г. в Дупница. От 2011 г. носи мо­нашеско расо, но не ус­пява да се спаси от гей ис­ториите в църквата. Самият той ги нарича „зловредни слухове” и отрича да има нещо общо с тях.

Преди няколко месеца името му е замесено в скандал с еротичен чат по Фейсбук с македонски гражданин. В чата откровено става въпрос за хомоласки, които младият монах не отрича, а само одо­брява с по една дума в интернет. Не е ясно дали попът се е сре­щал с македонския си ухажор, защото монахът категорично отказ­ва всякакъв коментар.

Според негови съграж­дани обаче младият мъж имал гей контакти с мест­ни мъже. Мълви се, че даже си имал официален любовник, на когото плащал с пари от манастирската каса.

Йеромонах Максим яр­остно отрича мълвата.

Той получава монаше­ското си звание от епис­коп Сионий в присъстви­ето на Видинския мит­рополит Дометиан през 2011 г. Сионий, който сега е игумен на Троян­ския манастир, също бе забъркан в гей скандал преди време.

Най-младият роден мо­нах твърди, че е решил да се посвети на Бог след пророчески сън. В него видял голяма жълта сгра­да, чиито прозорци били като сводове. В двора на сградата имало църква. Тогава попитал учител­ката си по вероучение какво може да значи този сън. Тя му казала, че е сънувал Духовната семинария и това е знак, че трябва да учи в нея. Така момчето със свет­ско име Димитър Колев решава да се замонаши, независимо че родителите му са против това.

Когато е 19-годишен, майка му вижда, че името му е променено в скайпа – вече не е Димитър, а Максим. Обажда му се, за да го пита защо е така. „Мамо, днес приех схима, вече ще живея в манастир, имам си духовен баща и наставник от Видинската митрополия – отец Поликарп”, разказва йеромонахът в телевизионно интервю. Майка му се ядосва и за­тваря телефона. Три дни не му се обажда, а когато го търси отново, казва: „Отче, благослови”.

Младият калугер казва, че пътят му към църквата и Бог са го променили до неузнаваемост. „В Дуп­ница като ме знаят как­во диване съм бил като всеки млад човек, сега гледат как съм се про­менил и се възхищават. Макар и с расо, аз оби­чам да се забавлявам. Когато има увеселителен парк, винаги се качвам на гондолата. Случвало ми се е децата да каз­ват: „Мамо, мамо, виж Батман”, и да ме сочат с пръст”, разказва йеро­монахът. За връзката си със света той използва всички възможни начини на комуникации, има и Фейсбук. „Не трябва да се лишаваме от тях, а да се усъвършенстваме, за да сме по-близо и до онези, които може би се притесняват да общуват със свещеник”, убеден е Максим.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене