ВАЖНО за цените на горивата

„В момента няма голямо търсене на дизелово гориво на международните пазари и оттам цената на дизела леко пада“, съобщи за Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

За да компенсират това рафинериите, те вдигат леко цената на бензина. Шест стотинки е около 2-3%, което е в рамките на нормалното, смята експертът.

По думите на Хаджидимитров, ако има криза и икономиката има голяма нужда от горива, тогава ще видим по-високи цени, но той не забелязва такива индикации в близко бъдеще. Всеки регионален конфликт влияе на цените на горивата, но това е краткосрочно, а цените основно се регулират от пазарите според търсенето, стана ясно още от думите му.

Димитър Хаджидимитров успокои хората, че по празниците цените на горивата ще бъдат в този диапазон: До 8 май цените няма да мръднат от това положение на колонките.

Не се очаква да останем без горива, а за следващите 3-4 месеца рафинерията ни е гарантирала доставките, посочи още гостът.

„Говори се дълго време, че сме на минималните ставки на акцизите в ЕС. Имахме от ЕС предложение преди 3 години да скачат с по 50 лева на година и да достигнем средните нива на акцизите. Виждаме задържане на тези ставки, но в някакъв момент няма как. Това се налага от ЕС и ще трябва да ги вдигнем. Ако не 2025 г., то през 2026 г. ще виждаме по-високи ставки“, обясни Хаджидимитров.

Според него нищо в цените няма да се промени с приемане на еврото в България. „След 5-6 години няма и да има кеш на пазара“, прогнозира гостът в студиото.

До края на година той не очаква да видим цени от над 3 лева за литър гориво у нас./Факти.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене