Първи жертви на заразата плъзнала в Югозапада!

.

Бебе на 28 дни е прието в детско отделение в общинската болница в Дупница със съмнение за коклюш..

В петък около обяд притеснени родители потърсили помощ в инфекциозно отделение, тъй като детето имало пристъпи на кашлица. Репортер на „Струма“ се свърза със завеждащия инфекциозно отделение д-р Методи Попов, който заяви:

„Аз пътувам за София и не съм преглеждал бебето. Има съмнение, че е болно от коклюш, но това ще се докаже, след като излязат резултатите от изследванията. Пренасочено е в детско отделение за лечение. При нас в инфекциозно не можем да лекуваме деца под 28 дни. Терапията се изписва от инфекционист, но се изпълнява в детско отделение.

Преди 1 м. имахме пациенти на 13 и 15 г. от Трекляно и Бобов дол, болни от коклюш, но ги изписахме. Заболяването може да мине и без температура. От тази инфекция може да се стигне до пневмония и други усложнения от такова естество“, заяви д-р Попов.

Коклюшът е силно заразно заболяване. При малки бебета е възможно да не се стигне до типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява, което може да отнеме до три месеца.

В кюстендилската болница няма инфекциозно отделение и се налага пациентите да се извозват до Дупница. След закриването на болницата в Бобов дол преди повече от 10 г. жителите на общината се лекуват в болниците в Дупница и Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене