Хотелиери и ресторантьори от Пиринско наемат ученици за бармани и сервитьори

Все повече са исканията на туристическия бранш за наемане на работа на непълнолетни младежи в Благоевградска област. Почти всички заявления са от представители на туризма – хотелиери, ресторантьори, собственици на каравани и барове.

„Интересът към наемането на непълнолетни лица на възраст от 16 до 18 години е изключително голям. В последните две седмици всеки ден постъпват средно между 5 и 8 искания от работодатели. Понякога идват и родители, но те не могат да са инициатори на тази дейност. Работодателите са тези, които подават искания”, твърдят от Дирекция „Инспекция по труда – Благоевград”.

Най-често се наемат ученици за работа в хотели и заведения, тъй като не е необходимо специално обучение. От бизнеса обаче се изисква сериозен набор от документи, за да се гарантира защитата на здравето и безопасността на непълнолетните работници.

Разрешение за работа на лица под 16 години се издава само тогава, когато имат някакви специални умения най-вече в областта на изкуството, за да са част от циркови или театрални трупи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене