Мименов на Консултативен съвет: Само 2 фирми не се оплакват от влажен тютюн

main_b

Арбен Мименов – председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча

Защо фирмите изкупвачи „Михайлидис“ и „Булгартабак“ не се оплакват, че тютюнът от реколта 2014 е влажен повече от допустимото и го купуват без такива оправдания, а останалите фирми – не.

Това е въпросът, който е задал преди дни председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча Арбен Мименов на проведения Консултативен съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните с участието на ресорния министър Десислава Танева.

Незадоволителното обяснение, което е получил Мименов от представителите на фирмите, които все още не купуват тютюни, е, че само „Михайлидис” и „Булгаргабак“ разполагат с подходящи бази за съхранение на влажен тютюн и единствено те могат да си позволят да купуват тютюни с по-висока от 16 % влажност, защото имали условия за доизсушаването му до необходимата влажност.

„На Консултативния съвет се коментираха основно проблемите с изкупуването и промените в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия. Основният мотив на фирмите купувачи за ненавременно започналата изкупна кампания е високата влажност на тютюна, като обяснението им бе, че при влажност над 16% фирмите не изкупуват или ако купуват под натиск ще се наложи да връщат влажните бали на собствениците им, а оттам ще се породят и нежелани конфликти между тютюнопроизводители и купувачи“, коментира Мименов пред ИНФОМРЕЖА.

По думите му фирмите купувачи са заявили на Консултативния съвет, че ще започнат изкупуването както на договорираните, така и на недоговорените тютюни след нормализиране на влажността.

„Този отговор лично мен не ме удовлетвори, въпреки че бе обяснено защо само двете фирми „Михайлидис” и „Булгартабак” не се оплакват от прекомерна влажност на тютюните и ги изкупуват безпроблемно“, допълни управникът на Сатовча.

След срещата, проведена по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България /СПОТ БГ/ на 24 ноември в Гоце Делчев заради забавената кампания с участието на експерти от земеделското ведомство, фирмите изкупвачи, депутатите от Благоевградски област – Алиосман Имамов, Муса Палев и Георги Андонов, местни и общински кметове и тютюнопроизводители, Арбен Мименов е информирал лично министър Танева.

Земеделската министърка от своя страна поставила въпроса пред Консултативния съвет по тютюна към МЗХ, на който Мименов е постоянен член.

Мименов поясни, че на Консултативния съвет е възникнал спор и относно цената на тютюна, като лично той е отстоявал позицията, че тютюни, оценени под 6.00 лева са на пълна загуба за производителите.

„Беше обсъден и размерът на финансирането по референтния период, като лично заместник-министърът Димитров заяви, че се прави всичко възможно тези средства да се предвидят в бюджет 2015 и стойността им да не е по-малка от миналогодишната“, каза още Арбен Мименов.

Той е направил предложение на най-високо ниво за неотложните и спешни промени в Закона за тютююна и тютюневите изделия, с които да се избегне ежегодното напрежение между тютюнопроизводители и фирми купувачи, а също и да се уреди и гарантира един път завинаги спокойствието и сигурността на тютюнопроизводителите с ясни правила на изкупната кампания и със сроковете за започването и приключването й.

Мименов е настоял да се внесат правила и относно сроковете за получаване на семена и за получаване на средствата за референтния период, договорите да бъдат юридически издържани и с тях да се регламентират нормални партньорски взаимоотношения между производител и купувач, да има и възможност за предварително договаряне на изкупна цена чрез евентуалното образуване на Национална тютюнева камара и Изпълнителна агенция по тютюна.

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България сподели още, че битката за справедлив труд на тютюнопроизводителите продължава и през следващата седмица, когато той заедно с депутатите от Пиринско на 10-и декември ще се срещне с представителите на Комисията по земеделие в Народното събрание, за провеждането на която още на срещата в Гоце Делчев на 24 ноември народният представител Георги Андонов пое ангажимент да съдейства.

„На срещата в парламента заедно с представители на фирмите купувачи и депутатите от областта отново ще настояваме за  ускоряването на изкупната кампания и за приемливи изкупни цени на тютюна“, заяви Арбен Мименов.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене