Connect with us

Бизнес

Мименов на Консултативен съвет: Само 2 фирми не се оплакват от влажен тютюн

Published

on

main_b

Арбен Мименов – председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча

Защо фирмите изкупвачи “Михайлидис“ и „Булгартабак“ не се оплакват, че тютюнът от реколта 2014 е влажен повече от допустимото и го купуват без такива оправдания, а останалите фирми – не.

Това е въпросът, който е задал преди дни председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча Арбен Мименов на проведения Консултативен съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните с участието на ресорния министър Десислава Танева.

Незадоволителното обяснение, което е получил Мименов от представителите на фирмите, които все още не купуват тютюни, е, че само „Михайлидис” и “Булгаргабак” разполагат с подходящи бази за съхранение на влажен тютюн и единствено те могат да си позволят да купуват тютюни с по-висока от 16 % влажност, защото имали условия за доизсушаването му до необходимата влажност.

“На Консултативния съвет се коментираха основно проблемите с изкупуването и промените в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия. Основният мотив на фирмите купувачи за ненавременно започналата изкупна кампания е високата влажност на тютюна, като обяснението им бе, че при влажност над 16% фирмите не изкупуват или ако купуват под натиск ще се наложи да връщат влажните бали на собствениците им, а оттам ще се породят и нежелани конфликти между тютюнопроизводители и купувачи”, коментира Мименов пред ИНФОМРЕЖА.

По думите му фирмите купувачи са заявили на Консултативния съвет, че ще започнат изкупуването както на договорираните, така и на недоговорените тютюни след нормализиране на влажността.

“Този отговор лично мен не ме удовлетвори, въпреки че бе обяснено защо само двете фирми „Михайлидис” и “Булгартабак” не се оплакват от прекомерна влажност на тютюните и ги изкупуват безпроблемно”, допълни управникът на Сатовча.

След срещата, проведена по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България /СПОТ БГ/ на 24 ноември в Гоце Делчев заради забавената кампания с участието на експерти от земеделското ведомство, фирмите изкупвачи, депутатите от Благоевградски област – Алиосман Имамов, Муса Палев и Георги Андонов, местни и общински кметове и тютюнопроизводители, Арбен Мименов е информирал лично министър Танева.

Земеделската министърка от своя страна поставила въпроса пред Консултативния съвет по тютюна към МЗХ, на който Мименов е постоянен член.

Мименов поясни, че на Консултативния съвет е възникнал спор и относно цената на тютюна, като лично той е отстоявал позицията, че тютюни, оценени под 6.00 лева са на пълна загуба за производителите.

„Беше обсъден и размерът на финансирането по референтния период, като лично заместник-министърът Димитров заяви, че се прави всичко възможно тези средства да се предвидят в бюджет 2015 и стойността им да не е по-малка от миналогодишната”, каза още Арбен Мименов.

Той е направил предложение на най-високо ниво за неотложните и спешни промени в Закона за тютююна и тютюневите изделия, с които да се избегне ежегодното напрежение между тютюнопроизводители и фирми купувачи, а също и да се уреди и гарантира един път завинаги спокойствието и сигурността на тютюнопроизводителите с ясни правила на изкупната кампания и със сроковете за започването и приключването й.

Мименов е настоял да се внесат правила и относно сроковете за получаване на семена и за получаване на средствата за референтния период, договорите да бъдат юридически издържани и с тях да се регламентират нормални партньорски взаимоотношения между производител и купувач, да има и възможност за предварително договаряне на изкупна цена чрез евентуалното образуване на Национална тютюнева камара и Изпълнителна агенция по тютюна.

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България сподели още, че битката за справедлив труд на тютюнопроизводителите продължава и през следващата седмица, когато той заедно с депутатите от Пиринско на 10-и декември ще се срещне с представителите на Комисията по земеделие в Народното събрание, за провеждането на която още на срещата в Гоце Делчев на 24 ноември народният представител Георги Андонов пое ангажимент да съдейства.

“На срещата в парламента заедно с представители на фирмите купувачи и депутатите от областта отново ще настояваме за  ускоряването на изкупната кампания и за приемливи изкупни цени на тютюна”, заяви Арбен Мименов.

INFOMREJA.BG

Бизнес

Десет фирми и обединения в надпревара за ремонт на 9 улици в Благоевград за близо 3 млн. лв.

Published

on

Десет строителни фирми и обединения се включиха в надпревара за ремонт на ВиК мрежата на 9 улици в централната зона на Благоевград. Общо прогнозната стойност на строително-монтажните дейности е 2 995 832,62 лв. без ДДС, а времето за извършване на ремонтните дейности е половин година. Обект на поръчката са улици в района на Джамията, Орлин махала и около митрополията, с много стара и компрометирана ВиК мрежа, която на места дори липсва и при обилни дъждове мазетата на жилищните сгради се пълнят. Това са ул. „Борис Сарафов“, ул. „Неофит Рилски“, ул. „Васил Априлов“, ул. „Сергей Румянцев“, ул. „Петър Стоянов“, ул. „Сава Михайлов“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Васил Априлов“, като на някои е заложен частичен ремонт, а на други – цялостен. Единствената фирма, която участва в конкурсите за всички 9 улици, е регистрираната в с. Бело поле „Грома холд“ ЕООД на Христо Савев с управител Виктор Велев. Освен нея в различните поръчки се включват благоевградските фирми „Растер юг“ ЕООД на Антон Муртов и Радослав Костов, „Пиринстройинженеринг“ ЕАД, представлявана от Стефан Стоев и Костадин Костов, „Браво-Строй“ ЕООД на Димитър Янков, пернишката фирма „Хидрострой“ ООД с управител Таня Каменова, кюстендилската „Булплан инвест“ ООД на съдружниците Антон Стоянов, Николай Йосифов и Димитър Делийски, симитлийската „Георесурс“ ЕООД с управител Марио Павлов.

В надпреварата участват и 3 обединения – ДЗЗД „Енерго Билд Ги 2020“ на благоевградското дружество „ВИП Трейд енд Билд” ЕООД на Николай Динков-Нинджата, софийската фирма „Галчев инженеринг” ЕООД на съпругата и сина на бизнесмена Николай Галчев – Марияна и Любомир, и „Енергоинвестинженеринг“ ЕООД, също с регистрация в София, с управител Цветан Видолов и собственик „Топлофикация – Враца“ ЕАД, ДЗЗД „ВИП Трейд-Ги Благоевград“ с участието на „ВИП Трейд енд Билд” ЕООД и „Галчев инженеринг” ЕООД и ДЗЗД „Ай Би Си-ИВ, обединяващо благоевградското дружество „Ай Би Си-Консулт“ ЕООД на Милена Ризова и столичното „Ивкомплект“ ЕООД на Иван Попов.

Ценовите предложения на участниците в обществената поръчка ще се отворят, след като комисията се произнесе по пълнотата на представената документация и дали тя отговаря на изискванията на възложителя.

Continue Reading

Бизнес

Продукти на „ВЕГАМЕЙЗ“ завладяха любителите на здравословното хранене

Published

on

„ВЕГАМЕЙЗ“ ООД е създадена през 2020 г. и поема специализираното производство и търговия с веган продукти на развойната и консултантска компания „ГАПС“ ЕООД. Предприятието, намиращо се в гр.Симитли, обл. Благоевград е регистрирано съгласно изискванията на Закона за храните, разработена и внедрена е Система за управление на безопасността и качеството на храните в съответствие с принципите на НАССР.

„ВЕГАМЕЙЗ“ ООД произвежда кулинарни веган заготовки, предназначени за консумация след допълнителна термична преработка.

Веган бургерите ни (vegan burger patties) са замразени продукти със срок на годност 6 или 12 месеца в зависимост от използваната опаковка. Предназначени са за изпичане на грил (гладка или оребрена грил-плоча) или тиган, като не се изисква предварително размразяване. При нагрята плоча, термичната обработка отнема 7-9 минути. Съдържат ограничен брой добавки и са без консерванти. Продуктите са 100% веган, keto-friendly. Използваните суровини не са произведени от генетично модифицирани култури.

Произвеждат се в две групи – на соева и на грахова основа, като видовете във всяка група са идентични: класик (аромат на опушено телешко с магданоз), рустик (аромат на бекон с кромид-лук), чили (подлютен с аромат на телешко), спайси (аромат на бекон с хрян) и чеди (с включен веган чедер). Така на практика производственото портфолиото към момента се състои от 10 продукта. Решението да се предлагат едновременно продукти на соева и грахова основа е взето на база потребителско търсене и собствено ноу-хау за производството им.

На българския пазар се предлагат веган заготовки с произход САЩ и ЕС. Самостоятелните тестове, които проведохме, демонстрират предпочитания на потенциалните клиенти (вегани и невегани) към нашите продукти (70% V-burger, 20% бургери от САЩ, 10% ЕС/друг български), без да се взема под внимание продажната цена на аналозите. При последвалите интервюта, дегустиращите изтъкват добре балансираните аромати, разнообразните вкусове, сочност и усещане за консумация на месо като основни предимства.  Определените продажни цени са значително по-ниски от тези на аналозите.

При годишен ръст на пазара на веган продукти с над 40%, сме убедени, че заготовките на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД ще се окажат предпочитан избор за голям дял от консуматорите.

Защо продуктите ни са замразени?

Много често, през последните два месеца, ни беше задаван този въпрос. При това не само от хора, потенциални клиенти или вече опитали от тях, но и от търговци от някои големи вериги и дистрибутори.

Има доста дискусии около трудностите/предимствата при търговията със замразени храни. Но от гледна точка на клиента не мислим, че те са интересни. Разбираме, обаче, че притесненията на консуматорите са по-скоро провокирани от редица медийни изяви на нутриционисти и именити готвачи. Ето защо предпочитаме да изясним нашата гледна точка, както и идеята, на базата на която сме взели това решение.

На първо място – веригата на доставка. Колкото и да се опитваме да я скъсим, съвременната търговия предполага наличието не само на междинни звена, но и на големи разстояния между производителя и потребителя. Това изисква използването на определени методи за удължаване на срока на годност на продукта или относителното му “консервиране” между етапите на производствена готовност и приготвяне за консумация. Един от най-древните методи е консервиране чрез студ. Заедно с консервирането чрез изсушаване, те са прилагани от стотици поколения достатъчно успешно и надеждно. Естествено със своите ограничения. Термичната консервация е неприложима за продуктите ни; консервирането чрез йонизиращи лъчения категорично е далече от концепцията ни… И остана възможността да консервираме чрез добавка на химически средства. В този момент си зададохме въпроса: искаме ли да произвеждаме поредния хранителен продукт с консерванти?

Отговорът ни е пред Вас. V-бургерите на VegAmaze не съдържат консерванти.

На второ място – кога замразяването променя значително характеристиките на дадена храна? Може би е удачно да разделим храните на относително “живи” и “преработени”. Или по скоро на такива, при които структурата на първичните суровини, от които са направени е запазена до известна степен и храни, които се произвеждат от значително преработени суровини. При първите, промените при замразяване са дискусионни по-скоро заради избраните методи за прилагане на студа. Все пак е добре да припомним, че криоконсервиране на клетки, тъкани и ембриони е утвърден и единствен метод за съхраняването им за продължителни периоди, без това да води до промяна на каквото и да е ниво. Ето защо при наличие на необходимото оборудване и спазване на ключови правила при замразяване, съхранение и размразяване – повечето бързо замразени храни не се отличават значително от свежите. При вторите (храни, произведени от преработени суровини), дори и по-бавното замразяване не води до съществени качествени промени, а що се касае за безопасността им – ниските температури я обезпечават категорично.

Но ние продължаваме още по-далеч – производствените методи и технологии, които разработихме, дават възможност за изключително лесно приготвяне на V-бургерите без да е необходимо предварително размразяване. Даже препоръчваме такова да не се прави. Всичко това дава възможност за бързото им приготвяне, като просто се извадят от фризера и поставят директно на леко намазнената и сгорещена повърхност на грила или тигана. Обърнете след 3-4 минути, продължете с изпичането още толкова. За детайли, свързани с разпределение и проникване на температурата, микробиологична безопасност, освобождаване на мазнина и аромати, сочност – ние вече сме помислили.

Удиви се на продуктите ни!

Търсете продукти на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД в супермаркет „СТОМИ“

www.facebook.com/SupermarketStomi

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al