Кметове от община Благоевград и горски шефове дискутираха общи проблеми

Лошото състояние на селските пътища, които се разрушават от камионите с дърва и добивът на дърва за огрев от местното население бяха основните теми

Без имеПо инициатива на Асоциацията за европейско развитие на българското село в община Благоевград се проведе среща-дискусия по проблемите в горския сектор, засягащи местната власт. На срещата, в която се включиха почти всички кметове и кметски наместници на села от община Благоевград, присъстваха и инж. Дамян Дамянов директор на ЮЗДП и инж. Калин Зашев директор на ДГС Благоевград. Пред горските шефове кметовете поставиха няколко наболели проблема свързани с добива на дървесина.Копирано от E79news

Обсъден бе въпросът с добиването на дърва за огрев от местното население в селата, като кметовете поискаха от горското стопанство в Благоевград  да не се отпуска за добиване само иглолиста, а и широколистна дървесина. Управниците поискаха и където е възможно да се дават по-леснодостъпни места за добиване на дървесина от местното население, защото често недостъпния терен отказва хората.

От своя страна директорът на ДГС Благоевград инж. Калин Зашев помоли за по-актуални списъци на лицата, които кметовете предоставят на горските, за добив на дървесина.

„Често при нас идват имената от избирателните списъци, а не имената на нуждаещите се хора“, коментира Зашев. Копирано от E79news

След дискусия по проблема директорът на ДГС Благоевград обеща където има възможност да се комплектова иглолистна и и широколистна дървесина.

„Ще се постараем спрямо възможностите на горския фон“, добави Зашев.

Лошото състояние на селските пътища, които се разрушават от камионите с дърва, също беше сред основните въпроси разисквани по време на днешната среща. Копирано от E79news

Кметовете се оплакаха, че черните пътища остават разбити, с дълбоки коловози, приличащи на разорана нива, след дърводобивните фирми, и многократното минаване на тежките камион с дърва. Въпреки че е задължение на фирмите да възстановят разрушените пътища, много често това не се случва.

Кметският наместник на Бучино и Лисия Стоян Ников сподели пред горските шефове, че в Лисия всички пътища са непроходими след добив на дърва от фирми и хората от няколко махали на селото са изготвили жалба, която ще бъде изпратена до съответните органи.

„Коловозите на места са над 60 сантиметра и преминаването с автомобил е почти невъзможно“, добави Ников.

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов сподели пред кметовете, че специално внимание от миналата година се отделя именно на проблема с извозването на дървесината и състоянието на пътищата след това.

„След приключване на работа в обекта би следвало пътят да бъде възстановен в състоянието в което е приет. Където има проблеми сигнализирайте“, призова кметовете на селата инженер Дамянов.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене