8 април – Международен ден на ромите

На днешния ден, 8 април, се чества Международният ден на ромите. По цял свят отдават почит към своите жертви роми през Втората световна война.
През 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, са приети ромски химн и знаме и е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Той приема няколко ключови за съвременната ромска идентичност символи:
ромското знаме: днес то е добре известно – синята и зелената ленти (символизиращи синьото небе и зелената трева) и червеното индийско колело ,,чакра“ (символизираща индийския произход на ромите и дългия път до Европа). Именно участниците в Първия международен ромски конгрес решават, че това ще бъде ромското знаме ( преди това са използвани и други варианти);

химнът на ромите: песента ,,Джелем, джелем“ (,,Бродих, бродих“). Песента е добре известна на ромите на Балканите ( популярна е и в България) много преди конгресът в Лондон. Един от неговите организатори, сръбският ром Жарко Йованович, авторизира/ променя текста, за да включи в него спомена за ,,Черните ескадрони“ и времената на Холокоста, както и отварянето на пътищата пред съвременното ромско движение. Именно този текст е приет като ромски химн;
-апелът към всички правителства, държави и организации да използват името ,,роми“ вместо ,,цигани“, ,,gypsies” и т.н. Името ,,роми“ буквално е ,,избрано“, тъй като и тогава, и днес в Европа живеят множество ромски групи, някои от които използват други самонаименования (синти, кало, беаши/рудари и ред други). Това е важна особеност на съвременната ромска идентичност – тя не отрича, а включва множеството идентичности на различните ромски групи;
Призивът “Opre Roma” се превръща в универсален апел на ромското движение, чийто превод не би следвало да е буквален, а по-скоро да е “Събудете се, роми“.

Ромите се събират, за да кажат ,,Нас ни има, тук сме, гордеем се със своя език, култура и идентичност и ще бъдем фактор за нашите общества!”
Много пъти са ми задавали въпроса дали трябва да отбелязваме толкова тържествено осми април, след като в семейна среда малцина са ромите, които празнуват този ден. Винаги съм отговарял, че е нужно! Всъщност, Осми април отбелязва Ромското Пробуждане. В историята на всеки народ наблюдаваме един много важен преход – от традиционност, патриархалност към модерност. Наричаме ,,традиционни/патриархални” общности тези, в които разширеното семейство решава всичко за своите членове, а отделната личност получава като предзададени основните модели на поведение и социален живот. Това продължава десетки и дори стотици поколения… Наричаме ,,пробуждане” времето, в което патриархалността се пречупва и личността става активна, определяйки моделите на поведение и социален живот за себе си и за своите общности. Стотици поколения роми са следвали и възпроизвеждали едни и същи модели на живот, част от които са били и дискриминацията, стереотипите, предразсъдъците, опитите за асимилация от страна на мнозинството. Подчиненото положение се е било интериоризирало за голямата част от ромите и за общността. Първият световен ромски конгрес къса с тази ,,традиция” и се превръща в символ на ромското Пробуждане. Затова е важно да отбелязваме този ден, да организираме широк спектър от събития, чрез които да почитаме паметта на избитите по време на Холокоста, да отдаваме признание на ромските активисти, които пробуждаха и пробуждат общността, да строим мостове към мнозинството, да не допуснем никога вече геноцид, Холокост, омраза… И да веем гордо синьо-зеленото знаме на толерантността, ромската идентичност и пробуждане. – Деан Колев

Не е случайно, че 8-ми април се отбелязва от всички или почти всички ромски организации в целия свят, от Европейския съюз, Съвета на Европа, множество други международни организации и национални правителства. От Център Амалипе всяка година отбелязваме 8-ми април със стотици събития в цялата страна. Защото този ден е ключов за модерната ромска идентичност.
Другият важен празник, който отбелязваме ежегодно, е Василица, която честваме като Ден на ромската култура. И за него има много въпроси: доколко следва да бъде празнуван, след като при някои ромски групи той не е познат, а при други – вече е забравен… Смислово натоварените и консистентни дни са именно такива – те изграждат идентичност и затова организират останалите дни около себе си, превръщат ни в създатели на смисъл и събития, в създатели на своето битие!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене