Германски младежи се трудят неуморно от сутрин до вечер в Дневен Център за работа с деца и младежи с увреждания – Гоце Делчев

1111

Дневен център „Символ на любовта“ прие 15 германски младежи между 16 и 26 години – това е третата група, която идва в гр. Гоце Делчев през тази година. Момчетата и момичетата са от град Енбах, намиращ се в региона на Хесен, на 100 км от Франкфурт. Между тях има ученици, студенти и работещи. Всички те са членове на свободната евангелска църква. Това е нещо специално за Германия и България, казва ръководителя на проекта Юханес Панен – да се мотивират младежи да отидат да работят.

–          Какво те накара да дойдеш тук?

–          Ние в Германия се чувстваме много добре в нашата младежка група. Разбрахме, че има нужда от помощ тук. Искахме да дарим от това, което Бог ни е дал, на други хора. На първо място искаме да извършим ремонтни дейности, които са необходими тук в центъра, за да обновим и направим сградата по-хубава.

Дневния център предлага ежедневни услуги на 90 деца и 30 възрастни с увреждания от четирите общини – Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Разгърнатата площ на центъра е 1 700 кв. м. младежите от третата германска група ще боядисат саморъчно всичко това, защото ако боядисва фирма ще струва много скъпо коментираха доброволците. Те работят до 17 часа с малка почивка на обяд, разделени на две групи. Йована, Юлия и Яна са от втората група, която боядисва центъра за възрастни хора. Йована е на 24 години, следва в Германия. Яна на 25 години се занимава с вътрешен интериор, а Яна която е на 21 години следва психология.

–          Хубаво е че сме тук да свършим някои неща, но е много хубаво да видим вече какво е свършено от другите групи.

–          Аз лично боядисвам перилата на стълбите, други боядисват вътре стените, останалите отвън боядисват оградата.

–          Вчера боядисвах вън оградата, също балкона, днес мотивирам останалите да работят, защото е много горещо и има нужда и от такъв човек който да мотивира останалите.

Младежите сами поемат всички пътни разходи до България, като самолетни билети и вътрешен междуградски транспорт, плащат за храна и хотел, за да могат да дойдат и да помагат в центъра. Преди това са работели в Германия т.н. „робски труд“, най-черната работа – прибирали са дърва, миели стъкла, чистели домове, косели градини.

Първата група от Германия посетила дома облагородява оранжериите, сега в тях се придобива екологично чист зеленчук, с който се зареждат няколко ресторанта в Гоце Делчев. Втората група работи в многофункционалната аула на центъра, която била в ужасен вид, с износен паркет – те сами го поправят и боядисват и също работят в създадените от предшествениците им оранжерии./ТВ Запад/

www.novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене