Кметовете на Сандански и Гоце Делчев с призив да се спрат атаките срещу ЮЗУ

Кметовете на общините Сандански и Гоце Делчев, а именно Атанас Стоянов и Владимир Москов призоваха да се сложи край на атаките срещу Югозападния университет „Неофит Рилски“. По време на пресконференция, организирана от Движение „Ние, жените“ – Благоевград, те заявиха, че благоевградското висше учебно заведение е изключително важно за региона и страната, предаде репортер на „Фокус“.

„Присъствието на всички ни тук е показателно и е в посока – подкрепа за ЮЗУ. Университетът е изключително потребен и е от голямо значение за нашия регион. Много от нашите служители в администрацията, в училищата и детските градини, в социалните институции са негови възпитаници. Затова днес сме тук, за да потвърдим нашата чисто човешка, морална подкрепа“, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов.

По думите му най-вероятно зад атаките стоят и икономически интереси, тъй като всичко се случва в навечерието на кандидат-студентската кампания. Стоянов изрази надежда, че дълбоките корени и традициите, както и въведените иновации в ЮЗУ през годините, ще спомогнат да се сложи край на атаките.

„Университетът е нужен на Благоевград, на Пиринска Македония, на цяла България. В него се обучават хиляди студенти от страната и съседни държави. Чрез ЮЗУ се развива целия регион. Без него Благоевградска област ще осиротее“, прибави Стоянов.

От своя страна кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов посочи, че е бивш възпитаник на университета, бил е част и от младежката му организация преди 1989 година.

„Искам да кажа това, че нямаме нужда да си създаваме излинши проблеми. ЮЗУ е емблема за България, на Югозападна България, на Македония и Гърция. Това го казват и студентите. Никой завършил ЮЗУ не е казал лоша дума за това, което е получил като образование и реализация след това. Това е оценка за работата на ръководството и преподавателите. Тук сме за да кажем, че трябва да се спре това, което се прави. Безсмислено е да се очерня един университет, постигнал толкова много“, коментира Москов и добави, че благоевградският университет е създаден с много жар и любов като целта е да служи на Благоевград, региона и страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене